• Jurnalistul britanic de investigații John Sweeney a scris în ultima sa carte, Killer in the Kremlin, că a observat schimbări substanțiale în comportamentul și aspectul fizic al lui Putin.
  • Zvonurile potrivit cărora Putin ar avea o stare de sănătate precară s-au răspândit și pe rețelele de socializare.
  • Unele instituții media au citat videoclipuri în care președintele rus apare tremurând sau tensionat ca dovadă că ar putea avea boala Parkinson.

Președintele rus Vladimir Putin și-a anulat conferința de presă anuală de sfârșit de an, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Anularea evenimentului – prima dată când Putin îl anulează în ultimii 10 ani – a dus la zvonuri potrivit cărora liderul ar putea suferi de probleme de sănătate.

Peskov a declarat reporterilor că Kremlinul speră că Putin „va găsi încă o oportunitate” de a vorbi cu presa în curând, dar niciun eveniment media nu va avea loc înainte de Anul Nou, a relatat agenția de știri de stat rusă TASS.

Un raport din tabloidul britanic The Sun a declarat că printre motivele pentru care președintele rus a renunțat la conferință se numără sentimentul tot mai puternic că războiul Rusiei din Ucraina merge prost, precum și faptul că Putin ar putea suferi de cel puțin o afecțiune nedezvăluită. Zvonurile potrivit cărora Putin ar avea o stare de sănătate precară s-au răspândit și pe rețelele de socializare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Deși The Sun nu a numit o sursă care să facă afirmații despre starea actuală de sănătate a lui Putin, articolul din ziar a detaliat mai multe zvonuri din trecut și a spus că acesta „a apărut în mod repetat indispus în fața camerei de filmat”.

Zvonurile privind starea de sănătate a lui Putin s-au intensificat de la invazia sa din Ucraina de la sfârșitul lunii februarie. Unele instituții media au citat videoclipuri în care președintele rus apare tremurând sau tensionat ca dovadă că ar putea avea boala Parkinson, deși unii experți medicali au contestat astfel de afirmații.

În aprilie, un raport de investigație al Proekt Media a susținut că Putin a fost însoțit de medici – inclusiv de un chirurg specializat în cancer tiroidian – în călătoriile din 2016 până în 2019. De asemenea, raportul a afirmat că Putin ar fi suferit o intervenție chirurgicală în urmă cu câțiva ani, dar nu a spus direct dacă a fost diagnosticat cu cancer sau cu orice altă boală.

În această vară, jurnalistul britanic de investigații John Sweeney a scris în ultima sa carte, Killer in the Kremlin, că a observat schimbări substanțiale în comportamentul și aspectul fizic al lui Putin în decursul anilor în care l-a acoperit pe președinte.