• Ministrul Alexandru Rafila spune că este posibil ca românii să nu fie nevoiţi să folosească comprimatele de iodură de potasiu.
  • Autoritățile fac un apel către români să păstreze comprimatele în condiţii optime.
  • Rafila precizează că este recomandat ca iodura de potasiu să fie administrată copiilor şi populaţiei de până la 40 de ani.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declară că autorităţile vor distribui românilor comprimate de iodură de potasiu şi face un apel ca acestea să nu fie administrate preventiv şi să fie păstrate în condiţii optime.

Ar trebui să facem două lucruri. În primul rând să facem o campanie de informare privind utilizarea corectă a acestor pastile. Nu se iau preventiv”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

El precizează că pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite românilor.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”

Pentru că un astfel de incident se poate petrece oricând, se poate petrece vinerea, sâmbăta, duminica seara, iar perioada optimă de administrare este între două şi opt ore de la producerea incidentului respectiv sau de la momentul contaminării, pentru că incidentul poate să fie la o anumită distanţă de ţara noastră – şi atunci există o perioadă tampon, nu ştim cât de lungă sau cât de scurtă, pentru că depinde foarte mult şi de curenţii atmosferici… Cred că cea mai bună soluţie este ca aceste pastile să fie distribuite deja, încât oamenii să le poată păstra la domiciliu şi în cazul în care va exista o comunicare publică, o alertă în acest sens, să poată să le administreze”, adaugă ministrul Sănătăţii.

El apreciază că e posibil ca românii să nu fie nevoiţi să folosească aceste comprimate de iodură de potasiu şi face un apel către români să păstreze comprimatele în condiţii optime.

„Acum, poate, că urmează partea cea mai consumatoare de timp. Noi avem câteva scenarii în lucru, dar cred că lucrul cel mai raţional este să le distribuim prin intermediul reţelei naţionale de medicină de familie. Avem peste 10.000 de medici de familie şi ei trebuie să le distribuie pacienţilor pe care îi au pe listă. (…) Este de asemenea important modul în care fiecare persoană înţelege să le păstreze în condiţii de siguranţă pentru păstrarea calităţii, adică într-un spaţiu uscat, lipsit de lumină la o temperatură constantă, încât să nu existe riscul denaturării”, mai spune Rafila.

El precizează că este recomandat ca iodura de potasiu să fie administrată copiilor şi populaţiei de până la 40 de ani.