• Cel puțin 1.941 de persoane au murit în Haiti, în urma puternicului cutremur de sâmbătă, arată cel mai recent bilanț al autorităților, transmite BBC.
  • Este o creștere de peste 500 de decese, față de cifrele anterioare.

Aproape 10.000 de persoane au fost rănite și multe sunt încă date dispărute în urma cutremurului de magnitudinea de 7,2.

Mai mult, activitatea de salvare a fost îngreunată de ploile abundente aduse în această săptămână de furtuna tropicală Grace.

ONU spune că aproximativ 500.000 de copii au acum acces limitat sau nu au acces la adăposturi, apă potabilă și alimente.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Nenumărate familii haitiene care au pierdut totul din cauza cutremurului trăiesc acum literalmente cu picioarele în apă din cauza inundațiilor”, a declarat Bruno Maes, reprezentantul Fondului ONU pentru copii (UNICEF) în Haiti.

Zeci de mii de persoane rămase fără adăpost în urma cutremurului au trebuit să decidă dacă să înfrunte furtuna sub prelate fragile sau să riște să se întoarcă în clădirile avariate de cutremur și de replicile mai mici.

Sud-vestul statului Haiti a suferit cele mai mari pagube în urma cutremurului, în special în jurul orașului Les Cayes.

„Ieri (marți) seara, m-am adăpostit lângă o biserică, dar când am auzit din nou pământul tremurând, am fugit să mă întorc aici”, a declarat o femeie pentru AFP.

Ea a spus că atât de puține structuri au rămas în picioare încât oamenii au fost nevoiți să își facă nevoile pe străzile orașului.

Unele spitale au fost lăsate copleșite și au avut nevoie de provizii, în timp ce medicii se străduiau să trateze răniții.

Cutremurul agravează problemele cu care se confruntă această națiune săracă, care se află deja într-o criză politică după asasinarea președintelui său luna trecută.

Prim-ministrul Ariel Henry, care se află la putere până la organizarea de noi alegeri prezidențiale, a declarat starea de urgență pentru o lună și a îndemnat populația să „dea dovadă de solidaritate”.

Haiti a fost afectat de o serie de dezastre naturale în ultimii ani, inclusiv de uraganul Matthew în 2016. Cel mai dezastruos a fost cutremurul din 2010, care a ucis peste 200.000 de persoane și a provocat pagube importante infrastructurii și economiei țării.