• Numărul refugiaților sirieni care au sosit recent în Siria din Turcia de la producerea dezastrului se ridică la aproximativ 47.000.
  • 20.603 persoane au trecut prin punctele de trecere Bab Al-Hawa și Bab Al-Salama.
  • Unii sirieni văd că decizia de acordare a acestui concediu vine ca parte a intenției autorităților turce de a trimite înapoi în Siria aproape un milion de refugiați sirieni.

Mai mulți refugiați sirieni au sosit pe teritoriul sirian prin punctele de trecere a frontierei pentru a petrece concediile neplătite pe care guvernul turc le-a acordat refugiaților sirieni din Turcia în urma cutremurului violent care a lovit Siria la 6 februarie. Între timp, cei care s-au întors sunt îngrijorați că nu li se va permite să se întoarcă din nou în Turcia.

Numărul refugiaților sirieni care au sosit recent în Siria din Turcia de la producerea dezastrului se ridică la aproximativ 47.000; aceștia au trecut pe teritoriul sirian prin patru puncte de trecere a frontierei, după cum urmează:

  • 20.603 persoane au trecut prin punctele de trecere Bab Al-Hawa și Bab Al-Salama.
  • 609 persoane au trecut prin punctul de trecere Jarabulus.
  • 9.001 persoane au trecut prin punctul de trecere Tel Abyad.

Este de remarcat faptul că majoritatea acestor refugiați au cardul de protecție temporară „Kimlik” și au venit în Siria pentru a petrece concediul fără plată acordat de autoritățile turce, în timp ce unii au fost expulzați forțat.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

La 12 februarie, administrația punctelor de trecere a frontierei dintre Siria și Turcia a anunțat că refugiații sirieni cu cardul de protecție temporară „Kimlik”, care locuiesc în provinciile turcești afectate de cutremur, inclusiv Hatay, Marash, Diyarbakr, Gaziantep, Klis, Adiyaman, Urfa, Osmaniye, Malatya și Adana, au fost autorizați să își petreacă concediile neplătite în Siria.

Pe de altă parte, mulți locuitori sunt îngrijorați de faptul că acest concediu ar putea fi un plan stabilit de guvernul turc pentru a permite unui număr mare de sirieni să părăsească Turcia pentru Siria în cadrul „întoarcerii voluntare” și pentru a împiedica din nou întoarcerea lor pe teritoriul turc, mai ales că mulți sirieni consideră că perioada de acordare a unui astfel de concediu, care durează între trei și șase luni, nu corespunde situației tragice din nord-vestul Siriei.

De asemenea, unii sirieni văd că decizia de acordare a acestui concediu vine ca parte a intenției autorităților turce de a trimite înapoi în Siria aproape un milion de refugiați sirieni, tocmai în satele recent înființate în așa-numita „zonă sigură” din nordul ținutului Alep, unde acest plan a fost pus pentru a satisface partidele din opoziția regimului turc înainte de viitoarele alegeri prezidențiale.

Aceste îngrijorări i-au determinat pe refugiații sirieni să rămână în Turcia, temându-se să nu rămână blocați în Siria în cazul în care vor fi împiedicați să se întoarcă, și și-au exprimat uimirea față de perioada lungă a permisului acordat de guvernul turc în acest timp.