- La Paris, unii lucrători și studenți care au dorit să își exprime opoziția au participat pentru prima dată la proteste, din cauza volumului mare de muncă din timpul săptămânii.
- În capitala Franței, autoritățile au numărat aproximativ 93.000 de participanți.
- Parlamentarii francezi au început o dezbatere zgomotoasă săptămâna aceasta asupra proiectului de lege privind pensiile.
Poliția a fost în forță în toată Franța sâmbătă, în timp ce protestatarii au organizat o a patra rundă, uneori agitată, de demonstrații la nivel național împotriva planurilor președintelui Emmanuel Macron de a reforma sistemul de pensii al țării.
Peste 960.000 de persoane au mărșăluit la Paris, Nisa, Marsilia, Toulouse, Nantes și în alte orașe, potrivit Ministerului de Interne. Protestatarii au sperat să mențină presiunea asupra guvernului pentru a da înapoi, iar alte acțiuni sunt planificate pentru 16 februarie.
În capitala Franței, autoritățile au numărat aproximativ 93.000 de participanți, cei mai mulți care au manifestat la Paris împotriva modificărilor aduse pensiilor de la începutul protestelor, luna trecută. Demonstrațiile din weekend au atras tineri și alte persoane care se opun propunerilor privind pensiile și care nu au putut participa la precedentele trei zile de acțiune, toate desfășurate în zilele lucrătoare.
De data aceasta, însă, grevele lucrătorilor feroviari nu au însoțit demonstrațiile, permițând trenurilor și metroului din Paris să circule sâmbătă. Cu toate acestea, o grevă neașteptată a controlorilor de trafic aerian a însemnat că până la jumătate din zborurile spre și dinspre al doilea aeroport ca mărime din Paris, Orly, au fost anulate sâmbătă după-amiază.
Parlamentarii duc noi dezbateri
Parlamentarii francezi au început o dezbatere zgomotoasă săptămâna aceasta asupra proiectului de lege privind pensiile, care prevede creșterea vârstei minime de pensionare pentru o pensie de stat completă de la 62 la 64 de ani. Este legea emblematică a celui de-al doilea mandat al lui Macron.
Protestele de sâmbătă au prezentat sclipiri de neliniște. O mașină și mai multe coșuri de gunoi au fost incendiate pe un bulevard central din Paris, în timp ce poliția a atacat mulțimea și a dispersat protestatarii cu gaze lacrimogene. Poliția pariziană a declarat că a arestat opt persoane pentru infracțiuni, de la posesie de armă de foc la vandalism.
Unii demonstranți au mers în familie prin Place de la Republique din capitala franceză și au purtat bannere emoționante. „Nu vreau ca părinții mei să moară la locul de muncă”, scria pe una dintre ele, ținută de un adolescent.
Protestele reprezintă un test crucial atât pentru Macron, cât și pentru adversarii săi. Guvernul a insistat că este hotărât să ducă la îndeplinire promisiunea electorală a lui Macron de a reforma generosul sistem de pensii al Franței. Dintre cele 38 de națiuni membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Franța se numără printre țările care petrec cei mai mulți ani la pensii.
Președintele a numit reformele „indispensabile” pentru a asigura supraviețuirea pe termen lung a sistemului de pensii al țării și a remarcat că lucrătorii din țările vecine se pensionează cu ani mai târziu.
În ciuda sondajelor de opinie care arată în mod constant o opoziție tot mai mare față de reformă și a faptului că propria sa popularitate este în scădere, Macron a insistat că își respectă o promisiune cheie din campania electorală pe care a făcut-o atunci când a ajuns la putere în 2017 și înainte de realegerea sa din aprilie 2022.
Guvernul său se confruntă acum cu o bătălie politică dură în parlament, care ar putea dura săptămâni sau luni. Sindicatele au emis sâmbătă o declarație comună, numind guvernul „surd” și cerând oficialilor francezi să renunțe la proiectul de lege. Ei au amenințat că vor provoca o „închidere” la nivel național începând cu 7 martie, dacă cererile lor nu vor fi îndeplinite.
În ziua precedentă de proteste, în urmă cu patru zile, peste 750.000 de persoane au mărșăluit în multe orașe franceze, semnificativ mai puține decât în precedentele două zile de proteste din ianuarie, în care peste un milion de persoane au ieșit în stradă.