• Marea Britanie riscă să fie paralizată de războiul comercial.
  • Marea Britanie post-Brexit este mai izolată ca niciodată.
  • Tarifele lui Trump ar putea crește prețurile global.
  • Militanții pro-UE cer refacerea legăturilor cu Europa.

Marea Britanie trebuie să refacă urgent legăturile cu Europa dacă Donald Trump este ales marți, au avertizat militanții pro-UE.

Având în vedere perspectiva unui război comercial global brutal, criticii actualei înțelegeri Brexit a Regatului Unit au afirmat că țara trebuie să se alăture din nou uniunii vamale, pieței unice sau blocului însuși pentru a se proteja de consecințele devastatoare, conform The Independent.

Vulnerabilitatea Marii Britanii post-Brexit

Donald Trump a amenințat că va impune tarife la toate importurile în America dacă se întoarce la Casa Albă, ceea ce ar paraliza economia britanică și globală. SUA este de departe cel mai mare partener comercial al Marii Britanii, peste Germania, Țările de Jos, Franța și China.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT

Iar Trump a amenințat cu un tarif general de 10 % pentru toate importurile, cu o creștere a taxei până la 60% pentru bunurile din China. El a declarat că „tariful este cuvântul meu preferat”, dar criticii au avertizat că consecințele protecționismului său ar fi creșterea prețurilor pentru consumatorii din SUA și din întreaga lume.

Și, pe fondul temerilor că o Marea Britanie izolată s-ar confrunta cu un impact sporit, militanții i-au cerut lui Sir Keir Starmer să refacă urgent legăturile comerciale cu UE pentru a izola țara de războiul comercial care ar urma realegerii lui Trump.

Marea Britanie la răscruce de drumuri economice

Fostul ministru liberal-democrat Nick Harvey a declarat că Marea Britanie trebuie „să facă o alegere clară pentru a face parte dintr-o Europă puternică”, atât în ceea ce privește puterea în materie de apărare și securitate, cât și în materie de comerț și economie.

Nick Harvey, director executiv al European Movement UK, a declarat pentru The Independent că o victorie a lui Trump ar putea spori nevoia urgentă a Marii Britanii de a construi legături mai puternice cu Europa – dar a subliniat că Europa nu mai poate răspunde la protecția din partea SUA, indiferent cine câștigă.

El a adăugat: „Vremea posturilor pe margine a trecut. Conversațiile rezonabile sunt mai cruciale ca niciodată, cu privire la daunele produse de ieșirea din Uniunea Europeană și la forma pe care ar trebui să o ia relația noastră viitoare.”

Și deputatul SNP Stephen Gethins a declarat pentru The Independent că Marea Britanie post-Brexit este „mai izolată decât în orice alt moment din perioada postbelică”.

Acest lucru ne lasă mai vulnerabili în ceea ce privește securitatea dură, precum și la impactul unui război comercial”, a adăugat el.

Gethins a spus: „Cel mai bun mijloc de a ne proteja și de a ne face mai siguri este să aderăm din nou la UE și cel puțin la piața unică. Într-un moment în care alte democrații europene consolidează cooperarea în domeniul securității și aprofundează legăturile comerciale, acesta este cel mai bun mijloc de a ne proteja într-o lume mai periculoasă, cu o SUA din ce în ce mai izolaționistă, care va rămâne o realitate indiferent de rezultatul din această seară.”

Naomi Smith, director executiv al grupului de campanie Best for Britain, a declarat: „Cu garduri democratice mai slabe și o administrație de loialiști, Trump a promis să folosească un al doilea mandat pentru a impune tarife draconice asupra tuturor importurilor în SUA, inclusiv asupra celor din Regatul Unit, ceea ce reprezintă un risc real pentru creștere”.

Dar, în timp ce avertiza cu privire la pericolul unui al doilea mandat al lui Trump, Smith a cerut prim-ministrului să continue legăturile mai strânse cu Europa, indiferent de situație.

Ea a spus: „Guvernul britanic trebuie să ne facă economia mai puțin vulnerabilă prin refacerea legăturilor cu cei mai apropiați vecini și aliați din Europa prin aliniere benefică, recunoașterea reciprocă a calificărilor și standardelor, plus un sistem reciproc de mobilitate a tinerilor.”

Poziția guvernului britanic

Prim-ministrul a promis să repare relația deteriorată a Marii Britanii cu Uniunea Europeană în beneficiul „generațiilor viitoare”.

Dar Keir Starmer a exclus revenirea la piața unică și la uniunea vamală sau restabilirea libertății de circulație cu blocul.

Până în prezent, resetarea post-Brexit a premierului a produs puține progrese pozitive, alte discuții fiind programate cu liderii UE la sfârșitul acestui an și în prima jumătate a anului 2025.

Citește și