• Arabia Saudită a executat 12 persoane în 10 zile, în ciuda promisiunii prințului moștenitor de a reduce această formă de pedeapsă.
  • Reprieve a declarat că inculpații, toți bărbați, au fost condamnați la moarte după ce au fost închiși pentru infracțiuni non-violente legate de droguri.
  • Potrivit organizației non-profit, care a adunat date despre execuțiile din această săptămână, majoritatea inculpaților au fost decapitați cu o sabie.

Arabia Saudită a executat 12 persoane în 10 zile, în ciuda promisiunii prințului moștenitor de a reduce această formă de pedeapsă, potrivit unei organizații pentru drepturile omului. Reprieve a declarat că inculpații, toți bărbați, au fost condamnați la moarte după ce au fost închiși pentru infracțiuni non-violente legate de droguri.

Potrivit organizației non-profit, care a adunat date despre execuțiile din această săptămână, majoritatea inculpaților au fost decapitați cu o sabie. Trei dintre bărbații executați erau pakistanezi, patru sirieni, doi iordanieni și trei saudiți, a precizat Reprieve. Un alt bărbat din Iordania ar fi fost transferat într-o aripă a închisorii și urmează să fie executat vineri, a adăugat ONG-ul.

Cele mai recente cifre ridică numărul total de persoane executate în Arabia Saudită în acest an la cel puțin 132 – ceea ce reprezintă mai mult decât execuțiilor saudite din 2020 și 2021 la un loc. Execuțiile continuă în țara din Orientul Mijlociu, în ciuda promisiunilor prințului moștenitor Mohammed bin Salman de a reforma sistemul său de justiție.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În 2018, prințul moștenitor bin Salman a declarat că administrația sa caută să reducă la minimum” pedeapsa capitală și să execute doar persoanele găsite vinovate de crimă sau omor prin imprudență. În urma asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post, care a fost ucis în interiorul consulatului saudit din Istanbul, Turcia, Arabia Saudită a propus să schimbe legea și să elimine pedeapsa cu moartea pentru droguri și alte infracțiuni fără violență.

Directorul Reprieve, Maya Foa, a declarat: Mohammed bin Salman și-a promovat în mod repetat viziunea de progres, angajându-se să reducă execuțiile și să pună capăt pedepsei cu moartea pentru infracțiuni legate de droguri. Dar, pe măsură ce un an sângeros de execuții se apropie de sfârșit, autoritățile saudite au început să execute din nou infractori din cauza drogurilor, în număr mare și în secret.”

ESOHR a raportat că cel puțin trei dintre bărbați au furnizat afirmații credibile că au fost torturați și că li s-au forțat mărturisirile. Raportul a avertizat: Dacă Arabia Saudită va continua să execute oameni în același ritm în a doua jumătate a anului 2022, va ajunge la un număr fără precedent de execuții, depășind recordul de 186 de execuții din 2019″.

Săptămâna trecută, Rishi Sunak a omis să aducă în discuție asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi atunci când s-a întâlnit cu Mohammed bin Salman într-o stațiune de lux din Bali, în timp ce ambii participau la summitul G20. Liderul statului din Golf, cunoscut sub numele de MBS, este acuzat că a ordonat asasinarea dlui Khashoggi în 2018.

Sunak a folosit întâlnirea din această dimineață pentru a încuraja Riadul să producă mai mult petrol și gaze, în timp ce întreruperea livrărilor din Rusia împinge în sus prețurile în întreaga lume. Dar Downing Street a recunoscut că premierul nu a menționat crima din 2018. El nu a evocat cazuri individuale specifice”, a declarat purtătorul său de cuvânt. În mod normal, acest lucru nu este normal în astfel de cazuri.”

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a adăugat: Au avut o discuție destul de lungă despre unele dintre eforturile depuse de Arabia Saudită în ultimii ani pentru a îmbunătăți reformele sociale. Au vorbit despre chestiuni precum drepturile femeilor și despre necesitatea de a face mai multe progrese în ceea ce privește libertățile în regat.”

El a continuat: Au avut o discuție bună. Cred că a fost o discuție sinceră despre importanța relației dintre Marea Britanie și Arabia Saudită.”