• Arabia Saudită neagă acuzațiile de încălcare a drepturilor omului și afirmă că își protejează securitatea națională în conformitate cu legile sale.
  • SPA a precizat că acuzaților li s-a oferit dreptul la un avocat și li s-au garantat toate drepturile prevăzute de legislația saudită pe parcursul procesului judiciar.
  • Ultima execuție în masă din Arabia Saudită a avut loc în ianuarie 2016.

Arabia Saudită a executat 81 de bărbați în ultimele 24 de ore, inclusiv șapte yemeniți și un cetățean sirian, sub acuzații precum „apartenența la organizații teroriste străine” și deținerea de „convingeri deviante”, a anunțat agenția de presă de stat Saudi Press Agency, în cea mai mare execuție în masă cunoscută efectuată în regat în istoria sa modernă.

Numărul a eclipsat cele 67 de execuții raportate în regat în 2021 și cele 27 din 2020.

„Acești indivizi (…) au fost condamnați pentru diverse infracțiuni, inclusiv pentru uciderea unor bărbați, femei și copii nevinovați”, a declarat sâmbătă SPA, citând un comunicat al Ministerului de Interne.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Printre crimele comise de aceste persoane se numără și jurământul de credință față de organizații teroriste străine, precum ISIS [ISIL], al-Qaida și Houthis„, a adăugat acesta. „Unii au călătorit în zone de conflict pentru a se alătura organizațiilor teroriste„, potrivit SPA.

„Acuzaților li s-a oferit dreptul la un avocat și li s-au garantat toate drepturile lor în conformitate cu legislația saudită pe parcursul procesului judiciar„, a precizat aceasta.

„Regatul va continua să adopte o poziție strictă și neclintită împotriva terorismului și a ideologiilor extremiste care amenință stabilitatea întregii lumi„, a adăugat raportul din Arabia Saudită.

Printre bărbați se numără 37 de cetățeni saudiți care au fost găsiți vinovați într-un singur caz pentru tentativă de asasinare a unor ofițeri de securitate și pentru că au vizat secții de poliție și convoaie, a adăugat raportul. Ultima execuție în masă din Arabia Saudită a avut loc în ianuarie 2016, când regatul a executat 47 de persoane, inclusiv un important lider șiit de opoziție care se raliase demonstrațiilor din regat.

În 2019, regatul a decapitat 37 de cetățeni saudiți, majoritatea minoritari șiiți, în cadrul unei execuții în masă în întreaga țară pentru presupuse infracțiuni legate de „terorism”.

Dosarele Arabiei Saudite privind drepturile omului au fost supuse unei examinări tot mai atente din partea grupurilor de apărare a drepturilor și a aliaților occidentali de la uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018.

S-a confruntat cu critici puternice în legătură cu legile sale restrictive privind exprimarea politică și religioasă și cu aplicarea pedepsei cu moartea, inclusiv pentru inculpații arestați când erau minori.