• Raed Arafat a declarat că relaxarea restricțiilor va depinde de rata de vaccinare
  • Primele măsuri vor fi relaxate după ce 30% din populație va fi vaccinată, anunță șeful DSU
  • Măsurile de relaxare ar putea fi luate zonal

Relaxarea restricţiilor începând cu data de 1 iunie va depinde de rata de vaccinare, anunță Raed Arafat. Mai exact, abia după ce 30% din populație va fi vaccinată ar putea fi luate măsuri de relaxare, precum deschiderea a cinematografelor, teatrelor sau a sălilor de spectacole, a explicat şeful DSU.

Fără discuţie, dacă ajungem la 30% din populaţie vaccinată cu ambele doze, deja unele măsuri vor fi luate. Aţi văzut că şi în Israel, la 30% populaţie vaccinată, a fost un impact foarte serios pe numărul cazurilor. Când ajungem la cifra de 60% din populaţie vaccinată, şi sperăm să ajungem la acest procent, atunci se pot lua măsuri suplimentare“, a spus Raed Arafat, la Digi24.

Dacă mergem mai departe şi bine cu vaccinarea – deja sunt peste 5 milioane de doze administrate în ţară – dacă continuăm să administrăm vaccinul şi creşte procentul celor vaccinaţi până la 1 iunie, e clar că se poate începe discuţia despre introducerea unor măsuri de revenire cât mai aproape de normalitate“, a mai spus șeful DSU.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Pe măsură ce va crește procentul celor vaccinați vor putea fi luate mai multe măsuri de relaxare, revenind astfel, treptat, la normalitate, Arafat menționând că rata de vaccinare „este modalitatea prin care ne asigurăm revenirea la unele activităţi unde oamenii sunt împreună, unde e poate greu să se poarte mască tot timpul“.

Măsurile de relaxare ar putea fi luate zonal

Raed Arafat nu a exclus varianta ca măsurile de relaxare să fie luate zonal, în funcţie de rata de vaccinare: „Nu pot exclude acest lucru. E posibil să se ajungă la o astfel de abordare. E o variantă la care toată lumea se gândeşte. Aşa cum restricţiile sunt zonale, inclusiv unele măsuri de relaxare pot fi zonale, de ce nu? Trebuie însă discutat şi luată o decizie finală.

În prezent, 20,3% din populaţia țării este vaccinată cu cel puţin o doză, conform datelor CNCAV.