• Poliția britanică a fost criticată de activiști și grupuri de apărare a libertăților civile pentru modul în care a tratat protestatarii anti-monarhie.
  • O femeie din Edinburgh care ținea o pancartă pe care scria F*** imperialismul, aboliți monarhia a fost acuzată de încălcarea liniștii publice.
  • NotMyKing a devenit un hashtag folosit des pe Twitter.

Poliția britanică s-a confruntat cu critici din partea activiștilor și a grupurilor de apărare a libertăților civile în legătură cu modul în care tratează persoanele care au contestat în mod public accederea la tron a regelui Charles al III-lea după moartea reginei Elisabeta a II-a, ridicând probleme legate de libertatea de exprimare.

O femeie din Edinburgh care ținea o pancartă pe care scria F*** imperialismul, aboliți monarhia a fost acuzată de încălcarea liniștii publice, în timp ce o altă femeie din Londra a fost mutată de la porțile Parlamentului în timp ce purta o pancartă cu mesajul Nu e regele meu.

În ultimele zile, poliția a arestat persoane care au protestat împotriva monarhiei, ridicând semne de întrebare cu privire la respectarea libertății de exprimare de către autorități. Un bărbat a fost acuzat de încălcarea liniștii publice după ce l-a huiduit pe prințul Andrew în timp ce mașina mortuară a reginei traversa capitala scoțiană.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

În Oxford, activistul pentru pace Symon Hill a fost încătușat după ce a strigat Cine l-a ales?, referindu-se la proclamarea lui Charles ca nou rege. Hill a declarat că a fost urcat într-o dubă a poliției de către ofițeri care i-au spus că este reținut pentru un presupus comportament care ar putea provoca hărțuire, alarmă sau stres. Ulterior a fost eliberat, dar ar putea fi interogat în continuare.

Poliția a abuzat de puterile lor pentru a aresta pe cineva care și-a exprimat o ușoară opoziție față de numirea nedemocratică a unui șef de stat, a spus el. Femeia din Edinburgh care ținea pancarta a fost arestată la Catedrala St Giles din Edinburgh, unde a fost păstrat sicriul reginei înainte de a fi transportat marți la Londra.

Lăsați-o să plece! Este libertatea de exprimare!, a strigat un bărbat, a relatat cotidianul The Scotsman. avocatul Paul Powlesland a declarat că a fost interogat de poliție în fața Parlamentului luni, în timp ce avea asupra sa o bucată de hârtie albă pe care intenționa și el să scrie Nu e regele meu.

Powlesland a calificat comportamentul poliției drept scandalos. NotMyKing a devenit un hashtag folosit des pe Twitter. Grupul pentru drepturile civile Liberty a declarat că este foarte îngrijorător să vedem cum poliția își aplică puterile largi într-un mod atât de sever și punitiv pentru a reprima libertatea de exprimare și de exprimare.

Republic, un grup care militează pentru abolirea monarhiei, a declarat că se va plânge poliției în termenii cei mai fermi posibil” și că va organiza proteste la încoronarea regelui în lunile următoare. Libertatea de exprimare este fundamentală pentru orice democrație”, a declarat purtătorul de cuvânt Graham Smith. Într-un moment în care mass-media este saturată de lingușeli la adresa unui rege numit fără discuții sau consimțământ, este și mai importantă”.