• Femeile din Rusia zboară în Argentina pentru a naște.
  • Georgy Polin, șeful departamentului consular al Ambasadei Rusiei în Argentina, a estimat că între 2.000 și 2.500 de ruși s-au mutat în Argentina în 2022, mulți dintre ei, a spus el, fiind femei ruse.
  • Rușii nu au nevoie de viză pentru a vizita Argentina.

Aflată la coadă la maternitatea spitalului Sanatorio Finochietto din Argentina, Polina Cherepovitskaya a auzit brusc sunetul familiar al limbii ruse. A fost o nebunie, în fața mea așteptau cel puțin opt rusoaice însărcinate”, a declarat într-un interviu telefonic Cherepovitskaya, un designer de bijuterii stabilit anterior la Moscova.

Cherepovitskaya, care a născut în decembrie anul trecut, este una dintre sutele de rusoaice care se estimează că au călătorit anul trecut în capitala argentiniană pentru a naște. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, țara sud-americană a înregistrat un boom al turismului rusesc privind nașterea – practica de a călători într-o altă țară pentru a naște și a obține cetățenia pentru copil.

Deși conceptul de turism natal nu este nou, izolarea Moscovei de Occident ca urmare a războiului a făcut din Argentina, unde rușii nu au nevoie de viză, destinația preferată de familiile care doresc să le ofere copiilor lor privilegiile unei a doua cetățenii. Este posibil ca chemarea de către Vladimir Putin a sute de mii de rezerviști militari să fi contribuit la această tendință.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Georgy Polin, șeful departamentului consular al Ambasadei Rusiei în Argentina, a estimat că între 2.000 și 2.500 de ruși s-au mutat în Argentina în 2022, mulți dintre ei, a spus el, fiind femei ruse care plănuiau să nască în țară. „În anul 2023, acest număr poate crește la 10.000″, a spus Polin.

Am aflat că sunt însărcinată la scurt timp după ce a început războiul din Ucraina”, și-a amintit Cherepovitskaya. Când am văzut că granițele au început să se închidă rapid în jurul nostru, am știut că trebuie să găsim un loc în care să putem călători cu ușurință. Un pașaport argentinian va deschide multe uși pentru copilul meu”. Cherepovitskaya și soțul ei, care au părăsit amândoi Rusia la scurt timp după ce a început războiul din Ucraina, intenționează acum să rămână în Buenos Aires și să solicite cetățenia argentiniană pentru ei înșiși, un proces care este simplificat pentru că acum sunt părinții unei fiice argentiniene.

„Buenos Aires este la mare căutare în acest moment, este singura destinație cu care lucrăm în prezent”, a declarat Eva Pekurova, care conduce o agenție care organizează documente de călătorie, cazare și spitalizare pentru rusoaicele însărcinate care nasc în străinătate. Rușii nu au nevoie de viză pentru a vizita Argentina, iar Pekurova a declarat că prelungirea șederii standard de 90 de zile emisă de țară, precum și solicitarea unui permis de ședere au fost, de asemenea, destul de simple.

Unul dintre principalele avantaje ale pașaportului argentinian, a declarat Pekurova, este că cetățenii săi pot face călătorii pe termen scurt în 171 de țări fără viză, inclusiv în UE, Marea Britanie și Japonia, în timp ce obținerea unei vize americane pe termen lung „nu este foarte dificilă”. Chiar și înainte de război, rușii puteau merge fără viză în doar aproximativ 80 de țări. Iar după ce Putin și-a trimis trupele în Ucraina, mai multe țări europene au făcut practic imposibilă vizitarea de către ruși, în timp ce la consulatele occidentale din Moscova, cu personal insuficient, s-au format cozi de așteptare de luni de zile pentru vize. La fel ca multe alte firme din industrie, compania lui Pekurov a oferit anterior excursii similare în Miami, Florida – cândva un punct fierbinte pentru turismul de naștere.

Dar modelul ei de afaceri s-a clătinat atunci când COVID-19 a lovit, iar SUA și-a închis granița pentru ruși. Războiul din Ucraina a complicat și mai mult călătoriile rușilor în SUA. „Înainte de pandemie, Miami era locul unde trebuia să mergi”, a spus Pekurova. „Dar acum este Argentina”.

Pekurova însăși a născut anul trecut în Buenos Aires, iar experiența ei „pozitivă” i-a întărit și mai mult dorința de a oferi călătorii în această țară. „Toată lumea caută opțiuni de ieșire cu situația actuală din Rusia. Acordându-i copilului meu un pașaport argentinian, îi ofer libertate.”

Pe lângă privilegiile unui pașaport argentinian, ea a spus că clienții ruși au ales Buenos Aires pentru calitatea ridicată a serviciilor medicale, atât private, cât și publice. Părinții străini ai unui copil născut în Argentina au, de asemenea, o cale relativ ușoară de obținere a cetățeniei argentiniene, care poate fi aranjată în mai puțin de doi ani.