• Oficialii ruși au contestat cifra, afirmând că doar 63 de soldați au fost uciși.
  • Niciuna dintre cele două afirmații nu a fost verificată, iar accesul la fața locului este restricționat.
  • Acum este momentul în care toți cei implicați în protecția cerului trebuie să fie deosebit de atenți”.

Președintele Ucrainei spune că Rusia plănuiește o campanie prelungită de atacuri cu drone în încercarea de a demoraliza Ucraina. Volodimir Zelenski a declarat că a primit rapoarte ale serviciilor de informații care sugerează că Moscova va lansa atacurile folosind drone Shahed de fabricație iraniană.

Aceasta vine după ce Ucraina a efectuat un atac despre care a declarat că a ucis sute de soldați ruși în regiunea Donbas. Într-o recunoaștere extrem de rară a pierderilor de pe câmpul de luptă, Rusia a declarat că atacul a ucis 63 dintre trupele sale.

Vorbind de la Kiev, în discursul său nocturn, Zelenski a declarat că Rusia plănuiește să „epuizeze” Ucraina cu un val prelungit de atacuri cu drone. Trebuie să ne asigurăm – și vom face totul pentru asta – că acest obiectiv al teroriștilor eșuează ca toate celelalte”, a spus el. Acum este momentul în care toți cei implicați în protecția cerului trebuie să fie deosebit de atenți”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Atacurile cu drone rusești asupra Ucrainei par să se fi intensificat în ultimele zile, Moscova lansând atacuri asupra orașelor și centralelor electrice din întreaga țară în ultimele trei nopți. Corespondenții spun că, pe lângă presiunea exercitată asupra armatei ucrainene – care trebuie să urmărească și să intercepteze dronele – există și un impact de uzură asupra populației civile care trăiește cu incertitudinea, frica și perturbarea pe care atacurile le provoacă în întreaga țară.

Rusia a vizat infrastructura energetică a Ucrainei timp de mai multe luni, distrugând centrale electrice și aruncând milioane de oameni în întuneric în timpul iernii geroase din țară. Zelenski a declarat că apărarea aeriană ucraineană a doborât deja peste 80 de drone de fabricație iraniană în primele zile ale anului 2023.

În altă parte, Ucraina a confirmat că a efectuat un atac în regiunea ocupată Donețk, despre care a afirmat anterior că a ucis 400 de soldați ruși. Oficialii ruși au contestat cifra, afirmând că doar 63 de soldați au fost uciși. Niciuna dintre cele două afirmații nu a fost verificată, iar accesul la fața locului este restricționat.

Cu toate acestea, unii dintre cei uciși și răniți proveneau din regiunea Samara, din sud-vestul Rusiei, potrivit guvernatorului Dmitri Azarov, care a îndemnat familiile să contacteze o linie telefonică de urgență sau birourile militare locale.

Marți, familiile au depus coroane de flori în principalele orașe din regiune, Samara și Tolyatti, pentru a-și aminti de cei uciși.