• Statele Unite au doborât un alt obiect zburător neidentificat, în cea de-a patra operațiune militară de acest fel din această lună.
  • Președintele Joe Biden a ordonat doborârea acestuia în apropierea lacului Huron, aproape de granița cu Canada, duminică după-amiază.
  • Obiectul, care nu a fost considerat o amenințare militară, a fost descris de către oficialii din domeniul apărării ca fiind o „structură octogonală” fără pilot.

Statele Unite au doborât un alt obiect zburător neidentificat, în cea de-a patra operațiune militară de acest fel din această lună. Președintele Joe Biden a ordonat doborârea acestuia în apropierea lacului Huron, aproape de granița cu Canada, duminică după-amiază.

Obiectul ar fi putut să interfereze cu traficul aerian comercial, deoarece se deplasa la 6.100 de metri, se arată într-un comunicat al Pentagonului. Acesta a fost detectat pentru prima dată deasupra unor situri militare din Montana sâmbătă, a adăugat acesta.

Obiectul, care nu a fost considerat o amenințare militară, a fost descris de către oficialii din domeniul apărării ca fiind o „structură octogonală” fără pilot, de care erau atașate sfori. Acesta a fost doborât de o rachetă trasă de un avion de vânătoare F-16 la ora locală 14:42 (19:42 GMT).

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Incidentul ridică noi întrebări cu privire la valul de obiecte de mare altitudine care au fost doborâte deasupra Americii de Nord în această lună. Un presupus balon spion chinezesc a fost doborât în largul coastei Carolinei de Sud la 4 februarie, după ce a plutit zile întregi deasupra SUA continentale. Oficialii au declarat că acesta provenea din China și fusese folosit pentru a monitoriza situri sensibile.

China a negat că obiectul a fost folosit pentru spionaj și a declarat că era un dispozitiv de monitorizare a vremii care a fost rătăcit de vânt. Incidentul – și schimburile de replici furioase care au urmat – au amplificat tensiunile dintre Washington și Beijing. Dar duminică, un oficial din domeniul apărării a declarat că SUA a comunicat cu Beijingul în legătură cu primul obiect, după ce nu a primit niciun răspuns timp de mai multe zile. Nu a fost imediat clar ce s-a discutat, scrie BBC.

De la acest prim incident, avioanele de luptă americane au doborât alte trei obiecte la mare altitudine în tot atâtea zile. Vineri, președintele Biden a ordonat doborârea unui obiect deasupra nordului Alaskăi, iar sâmbătă un obiect similar a fost doborât deasupra Yukonului, în nord-vestul Canadei. Oficialii nu au identificat în mod public originea sau scopul acestor obiecte. Atât SUA, cât și Canada continuă să depună eforturi pentru a recupera rămășițele, dar căutările din Alaska au fost îngreunate de condițiile arctice.

Aceste obiecte nu semănau foarte mult cu balonul din 4 februarie, erau mult mai mici decât acesta și nu le vom caracteriza definitiv până când nu vom putea recupera resturile”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională.