Armata americană a doborât al patrulea obiect zburător deasupra Americii de Nord

Incident aerian ruso-american. Un avion suspect a fost depistat în apropiere de graniţele Rusiei

Statele Unite au doborât un alt obiect zburător neidentificat, în cea de-a patra operațiune militară de acest fel din această lună. Președintele Joe Biden a ordonat doborârea acestuia în apropierea lacului Huron, aproape de granița cu Canada, duminică după-amiază.

Obiectul ar fi putut să interfereze cu traficul aerian comercial, deoarece se deplasa la 6.100 de metri, se arată într-un comunicat al Pentagonului. Acesta a fost detectat pentru prima dată deasupra unor situri militare din Montana sâmbătă, a adăugat acesta.

Obiectul, care nu a fost considerat o amenințare militară, a fost descris de către oficialii din domeniul apărării ca fiind o „structură octogonală” fără pilot, de care erau atașate sfori. Acesta a fost doborât de o rachetă trasă de un avion de vânătoare F-16 la ora locală 14:42 (19:42 GMT).

Incidentul ridică noi întrebări cu privire la valul de obiecte de mare altitudine care au fost doborâte deasupra Americii de Nord în această lună. Un presupus balon spion chinezesc a fost doborât în largul coastei Carolinei de Sud la 4 februarie, după ce a plutit zile întregi deasupra SUA continentale. Oficialii au declarat că acesta provenea din China și fusese folosit pentru a monitoriza situri sensibile.

China a negat că obiectul a fost folosit pentru spionaj și a declarat că era un dispozitiv de monitorizare a vremii care a fost rătăcit de vânt. Incidentul – și schimburile de replici furioase care au urmat – au amplificat tensiunile dintre Washington și Beijing. Dar duminică, un oficial din domeniul apărării a declarat că SUA a comunicat cu Beijingul în legătură cu primul obiect, după ce nu a primit niciun răspuns timp de mai multe zile. Nu a fost imediat clar ce s-a discutat, scrie BBC.

De la acest prim incident, avioanele de luptă americane au doborât alte trei obiecte la mare altitudine în tot atâtea zile. Vineri, președintele Biden a ordonat doborârea unui obiect deasupra nordului Alaskăi, iar sâmbătă un obiect similar a fost doborât deasupra Yukonului, în nord-vestul Canadei. Oficialii nu au identificat în mod public originea sau scopul acestor obiecte. Atât SUA, cât și Canada continuă să depună eforturi pentru a recupera rămășițele, dar căutările din Alaska au fost îngreunate de condițiile arctice.

Aceste obiecte nu semănau foarte mult cu balonul din 4 februarie, erau mult mai mici decât acesta și nu le vom caracteriza definitiv până când nu vom putea recupera resturile”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională.

Exit mobile version