• Comandamentul Central al Statelor Unite (CENTCOM) a declarat că forțele sale au doborât marți o dronă de fabricație iraniană în Siria.
  • Potrivit anunțului, aeronava fără pilot la bord (UAV) a încercat să efectueze o recunoaștere a Mission Support Site Conoco, o bază de patrulare din regiunea de nord-est a țării.
  • Anunțul vine în contextul în care există informații despre posibile transporturi de arme către Siria, deghizate în ajutor umanitar menit să ajute națiunea să se refacă în urma unui cutremur devastator.

Forțele americane din Siria au doborât o dronă de fabricație iraniană în timp ce încerca să culeagă informații deasupra unei baze din nord-estul Siriei, a anunțat luni Comandamentul central al armatei americane într-un comunicat, conform presei internaționale.

CENTCOM a precizat că drona încerca să efectueze o recunoaștere a Mission Support Site Conoco” , o bază de patrulare în care forțele americane de combatere a terorismului sunt staționate alături de Forțele Democratice Siriene pentru a ajuta la prevenirea unei reapariții a grupării teroriste Stat Islamic și pentru a contracara influența iraniană în regiune.

Forțele americane sunt ocazional ținta unor grupuri pro-iraniene în Siria, iar aceasta nu este prima dată când se trage asupra sitului Conoco. În ianuarie, două rachete au fost lansate spre bază, dar nu au provocat pagube sau victime.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Centrul sirian de monitorizare a războiului, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie și cu finanțare neclară, a acuzat grupuri pro-iraniene de acest atac, la o zi după ce iranienii au marcat a treia aniversare a asasinării lui Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds, brațul de operațiuni externe al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, într-un atac american cu dronă.

Puterile occidentale sunt din ce în ce mai îngrijorate de programul de drone al Iranului, în special în ceea ce privește furnizarea de drone kamikaze” către Rusia pentru a fi folosite în războiul acesteia împotriva Ucrainei.

Ziarul britanic The Guardian a citat marți analiști de la Agenția de Informații a Apărării din SUA, care au declarat că au urmărit tranziția Iranului de la un furnizor regional de drone limitat la Orientul Mijlociu, la a deveni cel mai important susținător militar al Moscovei” .

Potrivit raportului de marți, oficialii americani cred că Teheranul își îmbunătățește rapid eficiența dronelor sale prin utilizarea în condiții reale în Ucraina.

Luna trecută, a avut loc un atac semnificativ cu drone asupra unei instalații de apărare iraniene cheie din orașul Isfahan. Situl lovit în atac ar fi fost o instalație de producție de arme pentru dronele ucigașe iraniene Shahed-136, care au fost folosite de Rusia în Ucraina.

Atacul a fost unul dintre numeroasele atacuri atribuite pe scară largă Israelului, care are o politică de a nu comenta astfel de operațiuni.

Ministerul iranian al informațiilor a declarat vineri că a arestat principalii actori” implicați în atac.