• Înregistrarea video recent declasificată prezintă momente critice din timpul întâlnirii în aer, despre care Pentagonul a spus că a durat 30-40 de minute.
  • Președintele american Joe Biden a fost informat despre incident de către consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.
  • Comandamentul european al SUA a declarat că două avioane de luptă rusești Su-27 au interceptat drona în timp ce aceasta opera în spațiul aerian internațional.

Armata americană publică imagini cu un avion de vânătoare rusesc care forțează doborârea unei drone americane deasupra Mării Negre. Comandamentul european al armatei americane a făcut publice imagini cu întâlnirea de marți dintre drona de supraveghere americană și un avion de vânătoare rusesc, care a avut loc deasupra Mării Negre.

Înregistrarea video recent declasificată prezintă momente critice din timpul întâlnirii în aer, despre care Pentagonul a spus că a durat 30-40 de minute.

Președintele american Joe Biden a fost informat despre incident de către consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby. Acesta a adăugat că oficialii Departamentului de Stat al SUA vor vorbi direct cu omologii lor ruși și își vor exprima îngrijorarea cu privire la această interceptare nesigură și neprofesionistă”.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a calificat-o drept o încălcare nerușinată a dreptului internațional”. El a declarat că SUA l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a depune un protest, iar ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, a făcut demersuri similare la Moscova. Comandamentul european al SUA a declarat că două avioane de luptă rusești Su-27 au interceptat drona în timp ce aceasta opera în spațiul aerian internațional. Acesta a precizat că unul dintre avioanele de vânătoare rusești a lovit elicea MQ-9, determinând forțele americane să o doboare în apele internaționale.

Înainte de aceasta, avioanele Su-27 au aruncat combustibil pe MQ-9 și au zburat în fața acestuia de mai multe ori într-o manieră nesăbuită, nepotrivită din punct de vedere ecologic și neprofesionistă”, a declarat Comandamentul European al SUA într-o declarație din Stuttgart, Germania.

Acest incident demonstrează o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, a adăugat acesta. Generalul forțelor aeriene americane James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene Americane din Europa și al Forțelor Aeriene din Africa, a declarat că aeronava MQ-9 efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la o prăbușire și la pierderea completă a MQ-9″. El a adăugat că de fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape a provocat prăbușirea ambelor aeronave”.