• Un avion de vânătoare rusesc s-a ciocnit cu o dronă americană deasupra Mării Negre, forțând forțele aeriene americane să doboare avionul fără pilot, potrivit armatei americane.
  • Drona efectua o operațiune de rutină în spațiul aerian internațional când două avioane rusești au încercat să o intercepteze.
  • Aceasta spune că „actul nesigur și neprofesionist al rușilor” aproape a provocat prăbușirea unuia dintre avioanele de vânătoare și a dronei.

UPDATE. Reacția Rusiei

Rusia neagă că avioanele rusești au intrat în coliziune cu drona americană și susține că „aceasta s-a prăbușit după o manevră strânsă”. Pentagonul precizează că drona nu a fost recuperată, dar nici nu se află în posesia rușilor.

Ministerul rus al Apărării a transmis marți că avioanele sale de vânătoare nu au intrat deloc în contact cu drona americană, susținând în schimb că aceasta s-a prăbușit din cauza unei „manevre bruște”.

„Zborul dronei a fost efectuat cu transponderele dezactivate, încălcând limitele zonei regimului temporar de utilizare a spațiului aerian, stabilit în scopul desfășurării operațiunii militare speciale [n.r din Ucraina], comunicat și publicat în conformitate cu standardele internaționale. Avioanele de vânătoare rusești nu și-au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu drona și s-au întors în siguranță la aerodromul de origine”, a adăugat Ministerul Apărării.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Știrea inițială

Un avion de vânătoare rusesc s-a ciocnit cu o dronă americană deasupra Mării Negre, forțând forțele aeriene americane să doboare avionul fără pilot, potrivit armatei americane, scrie BBC.

Aceasta spune că drona efectua o operațiune de rutină în spațiul aerian internațional când două avioane rusești au încercat să o intercepteze. Aceasta spune că „actul nesigur și neprofesionist al rușilor” aproape a provocat prăbușirea unuia dintre avioanele de vânătoare și a dronei.

„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul forțelor aeriene americane James Hecker.

Comunicatul Comandamentului European a declarat că incidentul „demonstrează o lipsă de competență” din partea rușilor „pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist” și face parte dintr-un model de comportament periculos al piloților ruși în interacțiunea cu aeronavele aliaților americani.

Hecker a declarat: „Avioanele americane și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și le cerem rușilor să se comporte în mod profesionist și în siguranță”.

SUA au declarat că efectuează în mod obișnuit zboruri de aeronave în Europa atât în spațiul aerian suveran, cât și în cel internațional, în conformitate cu dreptul internațional și cu aprobarea națiunilor gazdă „pentru a spori apărarea și securitatea colectivă europeană” și „pentru a sprijini obiectivele aliate, partenere și naționale ale SUA”. „