• Sistemul de apărare antirachetă este versiunea navală a Iron Dome.
  • C-Dome este un scut antirachetă instalat pe corvete Saar-6.
  • Un sistem costă în jur de 50 milioane dolari.

Armata israeliană a anunţat că a folosit pentru prima dată, seara trecută, noul său sistem de apărare aeriană C-Dome, versiunea navală a scutului antirachetă Iron Dome, pentru a doborî o țintă aeriană care a pătruns în spaţiul său aerian, cel mai probabil o rachetă balistică lansată de rebelii houthi din Yemen, susținuți de Iran.

Cât de importantă este folosirea acestui sistem

Sistemul a fost folosit pentru protecția orașului Eliat, unde o bază navală israeliană a fost lovită luna trecută de o rachetă houthi – un depozit fiind distrus. C-Dome folosește radarul navei, este instalat pe corvetele Sa’ar 6. Este asemănător cu varianta terestră, care are o rată de succes de peste 90 la sută în doborârea țintelor aeriene. Dome – înseamnă cupolă asigură securitatea navei, dar poate proteja și zona costieră sau infrastructura maritimă, precum platfornele de foraj maritime – aceasta este principala lor misiune

Un sistem costă în jur de 50 milioane dolari. O rachetă Tamir costă 100.000 dolari, de 10 ori mai ieftină decât MIM 104 PATRIOT. O platformă navală are 10 tuburi de lansare. Raza de acțiune a unei rachete este de 70 km. O rachetă are lungimea de 3 metri, diametrul de 160 mm și o greutate de 90 kg. Viteza unei rachete este de maxim 2,2 Mach.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Citește și