• Armata lui Vladimir Putin este în pragul colapsului după ce a pierdut încă un oraș cheie în urma contraofensivei Ucrainei, potrivit generalului-locotenent în retragere al armatei americane H.R. McMaster.
  • Sâmbătă (1 octombrie), forțele ucrainene au pătruns în orașul Lyman, în estul țării, pe care Rusia îl folosea ca centru logistic.
  • Ministerul rus al Apărării a anunțat că și-a retras trupele din zonă în cursul aceleiași zile.

Armata lui Vladimir Putin este în pragul colapsului după ce a pierdut încă un oraș cheie în urma contraofensivei Ucrainei, potrivit generalului-locotenent în retragere al armatei americane H.R. McMaster.
Sâmbătă (1 octombrie), forțele ucrainene au pătruns în orașul Lyman, în estul țării, pe care Rusia îl folosea ca centru logistic. Ministerul rus al Apărării a anunțat că și-a retras trupele din zonă în cursul aceleiași zile.

În declarație se spunea: În legătură cu crearea unei amenințări de încercuire, trupele aliate au fost retrase din așezarea Lyman către linii mai avantajoase.”

Aproximativ 5.000 de soldați ucraineni ar fi înconjurat orașul. Pentru ca lucrurile să fie și mai jenante, înfrângerea a venit la doar o zi după ce Putin a anexat ilegal regiunea Donețk, unde se află Lyman.

Recomandări

JO24: CEL MAI MARE DISPOZITIV DE SECURITATE
25 DE PERSOANE MOR ÎN URMA TAIFUNULUI GAEMI
BIDEN: MĂ RETRAG PENTRU DEMOCRAȚIE
NETANYAHU VREA O GAZA DEMILITARIZATĂ
KAMALA, SHOW ME THE MONEY!
ZBORURI OPRITE PE AEROPORTUL DIN FRANKFURT

Potrivit lui McMaster, pierderea orașului Lyman s-ar putea transforma destul de ușor într-o serie de înfrângeri în cascadă a forțelor rusești”.

În cadrul emisiunii Face the Nation” de la CBS, el a declarat: „Ceea ce am putea găsi aici este într-adevăr marginea prăpastiei prăbușirii armatei ruse în Ucraina, o prăbușire morală. Cred că trebuie să fie într-adevăr la un punct de rupere. Dacă ne uităm doar la numărul de victime, la zona vastă pe care încearcă să o apere, iar acum, desigur, Rusia încearcă să mobilizeze recruți și să îi trimită pe front fără pregătire. Cred că este, de asemenea, foarte important să înțelegem că aceste forțe care sunt în plină retragere, acum în afara orașului Lyman, au fost de fapt prima rundă de mobilizare.

Amintiți-vă că atunci când Putin încerca să recruteze din ce în ce mai mulți oameni, plătind cam de trei ori salariul mediu pentru a obține așa-ziși voluntari care să meargă înainte, aceste forțe au fost antrenate în grabă, aruncate pe acel front, iar acestea sunt forțele care se prăbușesc chiar acum.”