• Bătălia a început în 2015, când Barack Obama, în calitate de președinte, s-a folosit de legea existentă privind aerul curat.
  • Procurorii generali din numeroase state republicane au susținut că EPA ar trebui să aibă o autoritate limitată în ceea ce privește reglementarea emisiilor.
  • Autoritatea de reglementare a EPA în materie de emisii îi oferă lui Joe Biden o modalitate de a-și folosi autoritatea executivă în calitate de președinte pentru a lua măsuri în această privință.

Majoritatea conservatoare de la Curtea Supremă a SUA a atins un punct culminant săptămâna trecută, când a anulat Roe vs. Wade, decizia din 1973 care a stabilit că dreptul femeii la avort este protejat de Constituție. Acum, într-o viitoare hotărâre privind clima, aceiași judecători ar putea fi pe cale să își impună agenda conservatoare și asupra sănătății planetare.

Cazul Virginia de Vest vs. Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) va fi probabil audiat astăzi. În sensul cel mai limitat al cuvântului, acesta va determina în ce măsură pot fi interpretate puterile agenției de a reduce poluarea produsă de centralele electrice. Totuși, în funcție de amploarea hotărârii judecătorilor, ar putea, de asemenea, să se renunțe la capacitatea EPA de a reglementa emisiile de gaze cu efect de seră la scară mai largă și să se redea această capacitate Congresului.

Bătălia a început în 2015, când Barack Obama, în calitate de președinte, s-a folosit de legea existentă privind aerul curat pentru a impune reglementări care să limiteze producția de emisii de dioxid de carbon. Cunoscută sub numele de Clean Power Plan, aceasta a fost concepută pentru a încuraja o mai mare investiție din partea statelor și a companiilor de utilități în energia regenerabilă. Cu toate acestea, o serie de state, printre care și Virginia de Vest, au împiedicat intrarea în vigoare a acestui plan, dând în judecată EPA pentru că a depășit atribuțiile inițiale ale Legii privind aerul curat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Reglementarea emisiilor

Procurorii generali din numeroase state republicane au susținut că EPA ar trebui să aibă o autoritate limitată în ceea ce privește reglementarea emisiilor. Potrivit acestora, Legea privind aerul curat permite agenției să supravegheze doar emisiile provenite de la o sursă staționară, cum ar fi cele produse în limitele fizice ale unei centrale electrice. Aceștia susțin că nu ar trebui să i se permită să forțeze companiile energetice să se orienteze către energia regenerabilă în general.

La fel ca în cazul Roe vs. Wade, care nu era vorba despre avort, ci despre controlul asupra femeilor, o decizie de amploare este despre controlul asupra economiei, spune profesorul Rachel Kyte, expert în energie și afaceri internaționale la Universitatea Tufts din SUA. O decizie extinsă ar arăta încă o dată că instanța nu este în pas cu situația în care se află țara. Șaizeci și cinci la sută dintre americani consideră că schimbările climatice reprezintă o problemă majoră și 71 la sută cred că acestea vor avea un impact negativ asupra generațiilor viitoare, potrivit unui sondaj recent realizat de Universitatea Yale.

În cazul în care EPA își va restrânge puterile, mulți se tem că acest lucru ar fi o lovitură serioasă pentru capacitatea SUA de a-și respecta angajamentele internaționale privind schimbările climatice. Climatologul american Michael Mann a declarat: Judecătorii de dreapta numiți de Bush/Trump, care controlează în prezent Curtea Supremă, au fost deja aspru criticați pentru că au promovat exact genul de activism judiciar împotriva căruia se opuneau cândva. După Roe vs. Wade, o hotărâre împotriva EPA ar continua tendința Curții de a elimina drepturile fundamentale – la intimitate, la siguranță și, acum, la o planetă locuibilă.

Autoritatea de reglementare a EPA în materie de emisii îi oferă lui Joe Biden o modalitate de a-și folosi autoritatea executivă în calitate de președinte pentru a lua măsuri în această privință, în condițiile în care are adesea mâinile legate la nivel legislativ din cauza lipsei unei majorități solide de voturi în Congres.

De exemplu, proiectul său de lege de reconciliere ar putea investi miliarde de dolari în extinderea energiei regenerabile, dar este blocat în Congresul SUA și șansele sale de a trece înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, când lucrurile ar putea deveni și mai dificile pentru Biden, sunt în scădere. În decembrie, a fost nevoie doar ca un senator democrat, Joe Manchin, să se alăture republicanilor împotriva proiectului de lege Build Back Better al lui Biden pentru ca acesta să eșueze.