- Violențele care au lăsat o lume întreagă cu gura căscată
au răscolit și amintirile multora dintre noi. - Imaginile cu cei 100 de mii de oameni seamănă izbitor inclusiv cu momente din istoria noastră.
Americanii au văzut cu câteva ore în urmă cum concetățeni de-ai lor intră cu forța în Capitoliu.
Acum mai bine de 30 de ani, românii au intrat în clădirea Comitetului Central. Motivele au fost diferite. Analistul Bogdan Nicolae explică asemănările.
Asaltul asupra Comitetului Central de acum 30 de ani, în România și atacul americanilor asupra Capitoliului
„Cea mai mare asemănare este legată de centrul de putere și legislativul american și CC-ul nostru acum 30 de ani reprezentau punctele în care se luau cele mai importante decizii pentru națiune.
Numai că, în cazul Americii, ceea ce am văzut aseară a fost o mișcare de a opri schimbarea. Pe când la noi, acum 30 de ani, protestele și intrarea în CC au avut ca scop grăbirea schimbării pe care toată lumea o aștepta”, a explicat Bogdan Nicolae, analist.
„Alte asemănări pe care le putem pune în vedere sunt legate de mărimea protestelor, de violența cu care s-a pătruns în interiorul clădirii, despre furia protestarilor”, a mai spus Bogdan Nicolae.
10 august 2018, proteste similare cu atacul manifestanților asupra Capitoliului
Un moment mai recent din istoria României, 10 august 2018, a avut o zvâcnire similară cu cea de aseară. Protestatarii au încercat atunci să intre în Guvern.
„În 2018, protestele au fost stimulate de o serie întreagă de decizii care au stârnit nemulțumire în foarte multe segmente ale societății și în clasa politică, dar și în rândul plătitorilor de taxe. A fost numit mitingul diasporei, deși la mafiestații nu au fost prezenți doar români din afara țării, ci și bucureșteni.
Au fost răspândite și în alte orașe din țară. Ca mărime, au fost la fel. Și același obiectiv de a pune punct unei serii de decizii eronate pe care Guvernul de la vremea respectivă le lua pe bandă rulantă”, a spus Bogdan Nicolae.
Situația din Nagorno-Karabah
Armenii furioși au intrat în Parlament după momentul capitulării în fața Azerbaidjanului.
„Ceva și mai apropiat de ceea ce am văzut aseară s-a întâmplat la Chișinău în urmă cu mai bine de 10 ani de zile, în aprilie 2099, același timp de acțiune cu pătrundere în clădirea Parlamentului. A fost surprins steagul româniei fluturat, la fel ca și ieri, la protestele din America.
În cazul Armeniei și Azerbaidjanului, mulțimea furioasă dela Erevan a luat cu asalt parlamentul. Au bătut tot ce au găsit în cale. Încercau să-l găsească pe premier pentru a-i cere socoteală”, a explicat analistul Bogdan Nicolae.
Bogdan Nicolae: „America nu a mai fost atât de zdruncinată de la atentatele din 11 septembrie 2001”
„Avem ca repere mărimea protestelor și modul violent în care s-au produs; este un element de îngrijorare pentru că ceea ce vedem are la bază o violență născută în SUA.
Ceva ce s-a dezvoltat din 2001 încoace. Oameni care sunt complet nemulțumiți, care sunt informați din alte surse sau și-au creat un univers propriu din care extrag informațiile și care nu fac un corp comun cu majoritatea”, a spus Bogdan Nicolae.