• În ciuda numeroaselor lovituri asupra lucrătorilor și instalațiilor medicale pe parcursul acestui război, Rusia a negat că a țintit în mod deliberat civili.
  • Potter crede că atacul asupra lucrătorilor umanitari a fost intenționat de armata rusă și spune că ambulanța lor era clar marcată.
  • Unele dintre cele mai aprige lupte de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina au loc pe străzile din Bahmut.

Recăpătându-și cunoștința într-un nor de fum, Simon Johnsen a auzit un șuierat puternic în urechi. A verificat dacă mai avea încă toate părțile corpului său. Alături de el, colegul medic Pete Reed era mort. La fel și femeia civilă ucraineană ale cărei răni veniseră să le trateze. Era ora prânzului, joi, 2 ianuarie, în Bahmut, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, iar o rachetă rusească lovise la doar câțiva metri de locul în care cei doi urmau să acorde ajutor.

Johnsen, un medic din Norvegia, și un grup de alți voluntari ajunseseră la fața locului cu doar câteva momente mai devreme. Vorbind pentru CNN, ei descriu atacul ca fiind un exemplu de primă mână al Rusiei care vizează medicii și ajutoarele din prima linie prin așa-numitele duble lovituri”: lovirea unei ținte, așteptarea câtorva minute până la sosirea primilor respondenți și apoi lovirea din nou în același loc.

Imaginile video de la fața locului, prezentate pentru CNN, arată cum racheta care se apropie lovește ambulanța improvizată a echipei lui Reed. Experții în muniții au examinat înregistrarea video și au identificat arma ca fiind o rachetă ghidată antitanc, a declarat soția lui Reed, Alex Kay Potter, pentru CNN, după ce s-a întors din Ucraina.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Potter crede că atacul asupra lucrătorilor umanitari a fost intenționat de armata rusă și spune că ambulanța lor era clar marcată. Nu a fost doar o dublă lovitură de artilerie la întâmplare – erau urmăriți”, spune ea. Erau foarte mult țintiți”.

În ciuda numeroaselor lovituri asupra lucrătorilor și instalațiilor medicale pe parcursul acestui război, Rusia a negat că a țintit în mod deliberat civili. Ministerul Apărării nu a răspuns imediat solicitării CNN de a face comentarii. Reed, un fost pușcaș marin american, ajunsese la fața locului prin intermediul grupului de ajutor medical Global Outreach Doctors.

Johnsen și un alt coleg din Norvegia, Sander Sørsveen Trelvik, ajunseseră în Ucraina ca voluntari în cadrul unei alte organizații umanitare, Frontline Medics. Ambii au fost răniți în explozie, dar au supraviețuit. A fost o zi normală în Bahmut”, spune Johnsen după ce a fost evacuat în Norvegia. Echipa sa a sosit dimineața devreme și a condus o clinică mobilă – efectuând examinări gratuite și distribuind medicamente.

El spune că au fost focuri de armă care intrau și ieșeau, dar nu a fost mult mai fierbinte” decât de obicei. Unele dintre cele mai aprige lupte de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina au loc pe străzile din Bahmut, soldații din ambele tabere referindu-se la aceasta ca la mașina de tocat carne” din cauza sutelor de vieți pierdute zilnic în luptă.