• În 2022, UE avea aproximativ 160 milioane hectare de păduri, 39% din suprafața terestră a UE.
  • Suedia, Finlanda și Spania au cele mai mari suprafețe forestiere.
  • Industria silviculturii și tăierii lemnului a generat 27,9 miliarde de euro în 2022.
  • Aproximativ 476.260 de persoane sunt angajate în silvicultură și tăierea lemnului în UE.
  • România are 53.900 de angajați în acest domeniu, pe locul 2 în UE.

Astăzi, România celebrează Ziua Națională a Pădurilor. În întreaga Europă, pădurile nu sunt doar locuri frumoase, ci și surse esențiale de lemn și resurse, care contribuie semnificativ la economie. În 2022, 39% din suprafața UE era acoperită de păduri, arată un studiu Eurostat.

Care sunt țările cu cele mai mari suprafețe forestiere din UE

Conform ultimelor estimările din 2022, cele mai mari suprafețe forestiere din Uniunea Europeană sunt în Suedia, 28 de milioane hectare, Finlanda, 22 de milioane hectare, și Spania, 19 milioane hectare. România, se află la polul opus pe locul 20 cu doar 6,8 milioane de hectare alături de Polonia și Grecia. Chiar și așa pădurile joacă un rol important în economia și ecologia țării noastre cu un rol esențial în biodiversitate și în combaterea schimbărilor climatice.

Tot ce trebuie să facem este să tăiem mai puțin și să împădurim mai mult pentru că cifrele sunt îngrijorătoare. 11 milioane de arbori au fost tăiați oficial din pădurile din România în ultimii 10 ani, pe lângă alte milioane furate.

Recomandări

SPANIA E ATACATĂ
TRUMP AMENINȚĂ CU VETO
CÂT SE DĂ PE APĂRARE?
CUM VORBEȘTI CU CEL MIC?
VIN ALEGERILE
CINE INTRĂ ÎN HALL OF FAME

Câți oameni lucrează și protejează pădurile în Uniunea Europeană

În 2022, sectorul silviculturii și tăierii lemnului din Uniunea Europeană a angajat peste 476.000 de persoane, ceea ce reprezintă o scădere de 16% față de anul 2000. România se află pe locul 2 în UE, având aproximativ 53.900 de angajați, pe locul întâi fiind Suedia cu 61.000 de angajați.

Deși numărul angajaților a scăzut, este crucial pentru România să investească în formarea și dezvoltarea profesională a forței de muncă din acest sector ca să avem o gestionare sustenabilă a pădurilor. În continuare în țara noastră nu se plantează pe cât se defrișează.

Suprafața împădurită a României s-a mărit cu doar 0.3% în ultimul deceniu, de 30 de ori mai puțin decât recomanda Academia Română în 2016.

Citește și