• Am avut o explozie de amenințări la adresa securității începând cu 24 februarie anul trecut” , a declarat ministrul de interne Ana Revenco al Republicii Moldova
  • Oficialii moldoveni descriu imaginea unei națiuni aflate sub constanta constrângere a unei campanii de dezinformare și propagandă orchestrate de Moscova
  • Acesta pune o presiune foarte puternică asupra rezistenței psihologice a populației”, spune ministrul de interne

În contexul războiului din Ucraina, Republica Moldova s-a confruntat în ultimul an cu o tentativă de lovitură de stat, false atacuri cu bombe, piraterie și dezinformare pe internet, apeluri false la recrutare și proteste în masă.

Am avut o explozie de amenințări la adresa securității începând cu 24 februarie anul trecut”, a declarat ministrul de interne Ana Revenco pentru Reuters. Aceasta a spus că valul de crize a asaltat națiunea și guvernul său pro-occidental de la invazia Rusiei în Ucraina.

Moldova este o fostă republică sovietică, este un cazan geopolitic unic. Moldova găzduiește statul separatist Transnistria – o porțiune de pământ care se întinde de-a lungul graniței sale estice cu Ucraina, controlată de separatiștii pro-ruși și cu garnizoană de trupe rusești. De asemenea, în țară se află regiunea semiautonomă Găgăuzia, care este, de asemenea, majoritar pro-rusă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Oficialii moldoveni descriu imaginea unei națiuni aflate sub constanta constrângere a unei campanii de dezinformare și propagandă orchestrate de Moscova, despre care spun că este menită să destabilizeze și să submineze guvernul președintei Maia Sandu, aleasă în 2020 pe baza promisiunii de a încerca să devină membră a Uniunii Europene. Revenco a spus că este vorba de un război informațional”.

Presupusul complot de lovitură de stat a fost făcut public luna trecută de autoritățile moldovene, care au declarat că planul ar fi fost ca agitatorii să intre în Moldova din Rusia și din alte țări din regiune și să încerce să provoace revolte violente. Oficialii au expulzat săptămâna trecută doi presupuși agenți neidentificați în legătură cu aceste tulburări, însă nu au oferit detalii despre amploarea planului sau dacă acesta a avut succes.

Oficialii din guvernul lui Sandu spun că vor să evite cu orice preț să fie atrași în conflict.
Aceștia spun că o altă tactică folosită de agitatorii antiguvernamentali este aceea de a pune în circulație anunțuri de recrutare pe rețelele de socializare, în special pe serviciul de mesagerie Telegram, în încercarea de a răspândi anxietate și de promova mesajul conform căruia Moldova se îndreaptă spre război.