• O mașină încărcată cu explozibili a intrat într-un hotel popular din Somalia, omorând trei elevi al căror autobuz școlar traversa în apropierea locului atacului terorist.
  • Televiziunea națională somaleză de stat a declarat pe Twitter că forțele de securitate se ocupă de un incident terorist” la hotelul Tawakal.
  • Grupul a vizat administratorii din regiunea Jubbaland care lucrează în hotel.

O mașină încărcată cu explozibili a intrat într-un hotel popular din Somalia, omorând trei elevi al căror autobuz școlar traversa în apropierea locului atacului terorist. Martorii au declarat că o explozie uriașă a fost auzită în centrul orașului portuar Kismayu înainte de a începe focurile de armă ale grupului militant Al-Shabaab, afiliat Al-Qaeda.

O mașină a fost izbită intenționat în poarta hotelului Tawakal, frecventat de politicieni și oameni de afaceri. Sahra Adbi, o jurnalistă locală, a scris pe Twitter: „Trei elevi au murit și alte zeci de persoane au fost rănite, când autobuzul școlar care traversa în apropierea hotelului Tawakal a fost surprins de explozii”.

Mai multe surse spun că elevii au fost prinși în mijlocul unor violențe puternice, deoarece au părăsit școala cu câteva momente înainte de a avea loc atacul brutal. Televiziunea națională somaleză de stat a declarat pe Twitter că forțele de securitate se ocupă de un incident terorist” la hotelul Tawakal, pentru care al Shabaab, legat de al-Qaida, a revendicat responsabilitatea.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Abdiasis Abu Musab, purtătorul de cuvânt al operațiunii militare a al Shabaab, a declarat că grupul a vizat administratorii din regiunea Jubbaland care lucrează în hotel. În mod ironic, în momentul atacului, era în desfășurare o întâlnire pentru a discuta despre o ofensivă anti-Al-Shabaab, potrivit Garowe Online.

Kismayu este capitala comercială a Jubbalandului, o regiune din sudul Somaliei încă parțial controlată de al Shabaab. Al Shabaab a fost alungată oficial din Kismayu în 2012, în condițiile în care portul orașului fusese o sursă majoră de venituri pentru grup din taxe și impozite pe arme și alte importuri ilegale.

Grupul încearcă să răstoarne guvernul central și să își impună guvernarea pe baza propriei interpretări stricte a legii islamice sharia. Forțele de securitate somaleze afirmă că au obținut progrese pe câmpul de luptă împotriva al Shabaab în ultimele săptămâni, luptând alături de grupurile locale de autoapărare, dar grupul a continuat să efectueze raiduri mortale.

Guvernul somalez a anunțat la începutul acestei luni că Abdullahi Yare, un lider cheie al Al-Shabaab, pe capul căruia era pusă o recompensă de 3 milioane de dolari (2,6 milioane de lire sterline), a fost ucis într-un atac aerian.

Președintele SUA, Joe Biden, a decis în luna mai să aprobe redistribuirea trupelor americane în această națiune din Africa de Est. Președintele recent reales al Republicii Federale a Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, a declarat că lupta împotriva Al-Shabab este prioritatea sa principală.

Într-un discurs adresat comunității somaleze, în timpul unei vizite în Statele Unite, el a spus: Observăm un impuls puternic împotriva Al-Shabab și dorim să îl susținem pentru a învinge un grup care s-a dovedit a fi lipsit de remușcări și asemenea mafiei, care a obținut autonomie economică prin intimidare și prin uciderea unor oameni nevinovați.”

Vestea vine după ce un atac sinucigaș al Al-Shabaab a ucis miercuri două persoane, inclusiv un soldat, în centrul Somaliei. Un vehicul încărcat cu arme a intrat într-un punct de control militar din regiunea Hiran, a declarat un oficial al armatei, Abdirahman Osobow.