• Atentat terorist în centrul Vienei, soldat cu cel puțin trei morți și 17 răniți
  • Presa vorbește despre cel puțin 10 atacatori și șase zone sensibile identificate de autorități
  • Liderii lumii se solidarizează cu Austria și au trimis mai multe mesaje de susținere premierului Kurz și poporului austriac

Macron: ”Aceasta este Europa noastră”

Președintele francez Emmanuel Macron a spus: „Noi, francezii, împărtășim șocul și durerea poporului austriac în urma atacului de la Viena. După Franța, încă o națiune prietenoasă a fost atacată. Aceasta este Europa noastră. Inamicii noștri trebuie să știe cu cine au de-a face”.

Germania: Nu cedăm în fața urii

Ministerul de externe al Germaniei a promis să nu „cedeze la ura care ar trebui să ne împartă societățile”.

„Chiar dacă încă nu putem simți amploarea terorii, gândurile noastre sunt cu răniții și victimele în aceste ore dificile”, a scris ministerul pe Twitter, numind știrile din Austria vecină „îngrozitoare și tulburătoare”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Italia: „Europa trebuie să reacționeze”

Premierul italian Giuseppe Conte a spus că „nu există loc pentru ură și violență în casa noastră comună europeană”, în timp ce ministrul său de externe, Luigi Di Maio, a scris pe Twitter că „Europa trebuie să reacționeze”.

Oficiali UE: „Europa condamnă cu tărie acest act laș”

Șeful Consiliului UE, Charles Michel, a spus că „Europa condamnă cu tărie acest act laș care încalcă viața și valorile noastre umane. Gândurile mele sunt cu victimele și cu oamenii din Viena în urma oribilului atac din această seară. Stăm cu Austria ”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că a fost „șocată și întristată”, spunând că „gândurile sale sunt cu familiile victimelor și cu poporul austriac”.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat că simte „tristețe și groază”, iar diplomatul superior al UE, Josep Borrell, a numit-o „un act laș de violență și ură”.

Premierul ceh, îngrozit de atac

În Republica Cehă, vecină cu Austria, prim-ministrul Andrej Babis a spus că este „îngrozit de atac” și își exprimă solidaritatea tuturor oamenilor din Austria și prietenului său Sebastian Kurz.

Prim-ministrul grec, șocat de atacurile oribile din Viena

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a scris pe Twitter că este „șocat de atacurile oribile din Viena” și a oferit „solidaritatea deplină” a Kurz Atena.

Gândurile noastre sunt cu oamenii din Viena și cu autoritățile care se ocupă de situație. Inimile noastre, cu victimele și cei dragi lor ”, a adăugat Mitsotakis.

Iohannis: Condamn cu tărie aceste acte de teroare

Vești îngrozitoare din Viena în seara asta. Condamn cu tărie aceste acte de teroare. Condoleanțele mele familiilor și celor apropiați victimelor. România se solidarizează cu Austria”, a scris Iohannis pe Twitter.

Trump: „Aceste atacuri malefice împotriva oamenilor nevinovați trebuie să înceteze”

Donald Trump și Joe Biden, principalii candidați la alegerile prezidențiale din Statele Unite, au reacționat pe Twitter „Aceste atacuri malefice împotriva oamenilor nevinovați trebuie să înceteze. SUA sunt alături de Austria, Franța și toată Europa în lupta împotriva teroriștilor, inclusiv a teroriștilor islamici radicali”, a scris Trump

„După atacurile de azi noapte din Viena, eu și Jill ne rugăm pentru victime și familile lor. Trebuie să fim uniți împotriva urii și violenței”, a scris și Biden, candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale.