• Israelul a declarat marți că a trimis tancuri în Rafah, sfidând avertismentele SUA. 
  • Administrația Biden spune că este îngrijorată de viețile ostaticilor și ale civililor. 
  • Atacul semnalează o ruptură tot mai mare între SUA și Israel cu privire la acțiunile din Gaza.

Marți, la primele ore, tancurile israeliene au preluat controlul punctului vital de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt. Această veste a venit după ce armata israeliană a lansat o serie de lovituri peste noapte asupra orașului, în timp ce mediatorii internaționali încercau să încheie un acord de încetare a focului între Israel și Hamas. Atacurile au avut loc la doar câteva ore după ce președintele Joe Biden l-a îndemnat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să nu invadeze Rafah, unde sute de mii de refugiați și-au făcut case temporare, scrie Business Insider.

Dar pe parcursul războiului său de opt luni, Israelul a arătat că este dispus să respingă și să ignore sfaturile celui mai important aliat internațional al său, SUA. Asta în ciuda faptului că Israelul este cel mai mare beneficiar din lume al ajutorului militar al SUA. Potrivit rapoartelor, Washingtonul îi oferă în fiecare an arme și sisteme de apărare în valoare de aproximativ 3,8 miliarde de dolari.

„Avem această conversație despre cât de oribil ar fi pentru credibilitatea și conducerea SUA dacă nu reușim să sprijinim Ucraina”, a declarat Matt Duss, vicepreședintele executiv al Centrului pentru Politică Internațională, pentru Time în martie . „Același lucru este valabil și aici. Incapacitatea noastră de a exercita vreo influență semnificativă asupra Israelului – un stat care se bazează foarte mult pe sprijinul SUA – este, de asemenea, enorm de dăunătoare”.

Recomandări

CUM PREPARI O SALATĂ SĂNĂTOASĂ?
CREANGĂ TE INVITĂ LA EL ACASĂ
POȚI TRĂI FĂRĂ CULTURĂ?
CUM TE ÎMBRACI? AI 23 DE GRADE ÎN CAPITALĂ
POPULAȚIA ROMÂNIEI E ÎMBĂTRÂNITĂ
RĂZBOI ÎN UCRAINA

Escalada israeliană a survenit după ce s-au ridicat speranțe în legătură cu o încetare a focului, când Hamas a declarat că acceptă un acord propus de Qatar și Egipt pentru a opri conflictul. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat duminică că Biden i-a spus lui Netanyahu că SUA „nu vor sprijini operațiunile terestre din Rafah” decât dacă arată cum intenționează să protejeze viețile civililor. Israelul a avertizat luni civilii din estul Rafah să evacueze zona, indicând că un atac ar putea fi iminent.

Citește și