• Macron și Xi Jinping au făcut un appel comun pentru încetarea focului în timpul JO de la Paris.
  • La dineul de stat de la Elysée au fost invitați 2000 de participanți.
  • Printre invitați se numără Mireille Mathieu , Sophie Marceau, Luc Besson, Selma Hyak.

Vizita de stat a președintelui Xi Jinping în Franța se încheie azi. Covor roșu, Garda Republicană, dineu la Elysee și vizită în Pirinei pe urmele strămoșilor lui Emanuel Macron, Franța l-a primit cu fast pe aliatul lui Vladimir Putin.

A fost o conferință de presă fără întrebări din partea jurnaliștilor, care au trebuit să se mulțumească cu declarațiile. Xi Jinping a avut una extrem de formală din care a transpărut mai degrabă alinierea lui cu Moscova în ceea ce privește noua ordine mondială, Emmanuel Macron însă a atins doua subiecte importante: angajamentul ferm al Chinei de a nu vinde arme Rusiei și apelul comun pentru o încetare a focului pe toate teatrele de război în timpul JO de la Paris, așa cum se întâmplă în Grecia Antică.

Dacă Xi va respecta aceste promisiuni, rămâne de văzut, știm că ele nu îi angajează decât pe cei care le cred. De semnalat că după vizita în Pirinei, Xi Jinping face escale în doua capitale aliate ale Rusiei – Belgrad și Budapesta, și că săptămână viitoare Vladimir Putin se va afla la Beijing.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
NOU TERMINAL PE AEROPORTUL ORADEA
CUM STĂM LA ECONOMIE?
ROMÂNIA ÎMBĂTRÂNEȘTE
CÂT NE COSTĂ RECRUTAREA
RĂDUCANU SE RETRAGE DE LA ROLAND GARROS

Cum s-a derulat dineul de stat de la Elysée ?

A fost ceea ce se numește „diplomația culinară”. Invitați mulți din lumea culturală – de la Selma Hayek la Sophie Marceau, una dintre actrițele fetiș pentru chinezi, dar mai ales Mireille Mathieu, pe care aceștia o adoră. A fost văzut și Luc Besson, Jean-Michel Jarre care a organizat mai multe concerte în China, Bernard Arnault.

Știm că unul dintre cadourile făcute de Macron este o traducere a lui Confucius care datează din 1650, ca un rappel al profunzimii istorice și culturale pe care Franța o are. Singurul moment în care Xi a zâmbit a fost atunci când Garda Republicana a cântat în limba chineză. Despre succesul – sau nu – al acestei vizite e prea devreme să ne pronunțăm.

Citește și