• Macron avertizează elitele europene că sunt cuprinse de o satisfacție de sine fatală.
  • Interviul vine la câteva zile după discursul lui Macron de la Sorbona.
  • Macron la Universitatea Sorbona: „Europa este muritoare. Poate pieri”.

Președintele Franței încearcă în continuare să preia frâiele inițiativelor europene, după ce a observat slăbiciunea celorlalți lideri europeni. După discursul de la Sorbona, despre viitorul Europei, în care a spus că Europa este muritoare – deci poate pieri – acum același Emmanuel Macron își explică pe larg viziunea într-un interviu pentru The Economist.

Viitorul Europei pentru domnul Macron este sumbru. Macron spune că lumea este un loc întunecat, iar Europa poate pieri, în acest interviu extins, pe larg, pentru The Economist, care este fan Macron, a viziunii sale europene.

Macron își explică discursul de la Sorbona. Să nu uităm că la Sorbona, în 2017, când a devenit președintele Franței, a ținut un discurs despre agenda europeană, Europa suverană, o agendă europeană ambițioasă. Și acum, analiștii spun că toate problemele pe care le-a ridicat Macron sunt în continuare pe masă, nerezolvate, dar Macron are o serie de declarații, propuneri, de la o vreme.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Macron a spus „să nu atacăm Rusia, să nu supărăm Rusia”. Acum, în doar doi ani, cere trimiterea de trupe NATO, franceze în Ucraina, deci de la o extremă la cealaltă.

În acest interviu își explică viziunea despre Europa, vorbește despre Europa ca un risc de securitate având în vedere situația din Ucraina.

Spune că „ce mă omoară în Europa, ca și în Franța, e spiritul de înfrângere, te obișnuiești cu înfrângerea și oprești lupta”. Spune ca Rusia a devenit o amenințare la adresa securității europene.

„Nu e exclus nimic” este răspunsul recurent al lui Macron la întrebarea dacă va trimite trupe în Ucraina.

„Credibilitatea noastră depinde de capacitatea noastră de a descuraja Rusia”. Dacă câștigă Rusia, nu va exista securitate în Europa”.

Macron vorbește de securitatea economică a UE, spune că Europa e un continent care nu este atât de bogat, nu are un PIB pe cap de locuitor atât de înalt ca în SUA sau China, vorbește și despre pericolul nuclear, având această inițiativa ca Europa să-și folosească capabilitățile nucleare și dă exemplul Franței în această inițiativă. Trebuie să rispim ambiguitățile existente și să ușurăm povara americană”, spune Macron, vorbind și despre preconizatele alegeri din SUA.

Știm poziția lui Donald Trump în ceea ce privește ajutorul pe care NATO trebuie să-l dea Ucrainei vizavi de viziunea lui Biden.

Macron lasă ușa deschisă Chinei, aceasta fiind surpriza din acest interviu. Să nu uităm că zilele acestea, Ci Jinping va face un turneu european. Aseară, Macron s-a întâlnit cu Scholz la Elysee, pregătind această vizită a lui Xi în Europa.

„China are un cuvânt de spus în stabilirea ordinii internaționale, nu e în interesul ei să aibă o Rusie care destabilizează, un Iran cu arme nucleare și un Orient Mijlociu cufundat în haos”, afirmă Macron.

China și Xi Jinping trebuie implicați în problemele globale majore și inclusiv Europa să-și rezolve problemele economice cu China.

Criticii lui Macron au numit acest discurs „un amestec de campanie electorală, interes propriu obișnuit al francezilor și vanitatea intelectuală a unui președinte jupiterian, care se gândește la moștenirea sa”.

Discursul lui Macron a ținut 2 ore, criticii l-au comparat cu Fidel Castro – avea discursuri foarte lungi, de peste 4 ore.

Macron încearcă de câteva luni să preia această inițiativă europeană privind politica de securitate, politica economică, politica socială, se vede un fel de Angela Merkel a Franței, bineînțeles folosindu-se și de slăbiciunea germanilor. Știm foarte bine că nici el, nici Scholz nu stau foarte bine în sondaje în această perioadă”.

Citește și