• IDF a confirmat începerea operațiunilor în Rafah, la scurt timp după ce Hamas a acceptat un acord de încetare a focului prezentat de Egipt și Qatar. Oficialii israelieni au declarat că propunerea acceptată de Hamas este „foarte diferită” de cadrul stabilit de delegația israeliană la Cairo și că Hamas nu a acceptat acordul inițial.
  • Negocierile au avut, până acum, multiple eșecuri și reluări, cu puncte de dezacord majore
  • Pentagonul: „Orice operațiune de urmărire a Hamas în Rafah trebuie să țină cont de numărul mare de civili de acolo. Monitorizăm situația din Rafah“.
  • Israel a dat Hamasului o perioadă de o săptămână pentru a accepta acordul de încetare a focului

Forțele armate israeliene au efectuat atacuri aeriene asupra a două zone din Rafah, Fâșia Gaza. Aceste zone fuseseră anterior cerute să fie evacuate înaintea unei posibile invazii terestre a orașului palestinian. Informațiile provin de la apărarea civilă din Gaza.

Zonele afectate sunt apropiate de perimetrul Aeroportului Internațional din Gaza și includ zona Al-Shuka, zona Abu Halawa, zona străzii Salaheddin. Un oficial de rang înalt al mișcării islamiste palestiniene, intervievat de Al-Jazeera luni, a dezvăluit că propunerea de armistițiu acceptată de Hamas implică trei etape. Scopul? Asigurarea unei încetări durabile a ostilităților.

Administrația SUA analizează răspunsul emis de Hamas și a reiterat apelul către Israel de a nu ataca Rafah. „Pot confirma că Hamas a transmis un răspuns. Îl evaluăm și îl discutăm cu partenerii noștri din regiune„, spune purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Atacul din Rafah din punct de vedere militar

După pregătirile de artilerie și rachete, unitățile de blindate și mecanizate au trecut zona de separare dintre Israel și Rafah. Ar fi o acțiune limitată doar în zonele în care au fost evacuate persoanele. Sunt cel puțin 2 obiective spuse de oficialii israelieni. Primul ar fi eliberarea ostaticilor și al doilea ar fi prinderea liderilor Hamas, în special Sinwar, care este artizanul atacului din urmă cu 7 luni. Nu va fi o acțiune militară fulger, va fi treptat, cel puțin așa au anunțat oficialii israelieni. Din punct de vedere militar, un război nu se termină până o parte nu este învinsă, sau nu se declară învinsă”, spune Florin Jipa, editor-șef la Monitorul Apărării și Securității, la Aleph News.

Citește și: