• Peste 1.000 de protestatari s-au adunat în Londra pentru a se opune construirii unei mega-ambasade chineze.
  • Ei sunt îngrijorați că aceasta ar putea fi folosită de guvernul chinez pentru a supraveghea și reprima disidenții, în special din Hong Kong.
  • Politicienii britanici și activiștii cer blocarea proiectului, considerându-l o amenințare pentru libertățile fundamentale.

Sâmbătă, peste 1.000 de oameni s-au adunat în fața fostei locații Royal Mint Court din Londra, aproape de Turnul Londrei, pentru a protesta împotriva unui proiect care prevede construirea unei mega-ambasade chineze. Protestatarii, inclusiv mulți refugiați din Hong Kong, și-au exprimat îngrijorarea că acest complex ar putea fi folosit de guvernul chinez pentru a supraveghea și controla disidenții, în special pe cei care au fugit din China pentru a scăpa de represiunile regimului comunist, scrie The Guardian.

China a achiziționat terenul de două hectare și a propus transformarea acestuia în cea mai mare ambasadă din Europa. Deși consiliul local Tower Hamlets a refuzat aprobarea planului în 2022, invocând îngrijorări legate de impactul protestelor și posibilele tulburări, guvernul conservator a ales să nu intervină. După ce Partidul Laburist a ajuns la putere, Beijingul a depus o nouă cerere, iar președintele chinez Xi Jinping a ridicat personal subiectul în discuțiile cu liderul opoziției britanice Keir Starmer. Guvernul laburist a semnalat sprijinul pentru propunerea Chinei, iar o audiere publică va începe săptămâna viitoare pentru a evalua impactul acestei mutări. Decizia finală va fi luată de Angela Rayner, vicepremierul și secretarul pentru locuințe.

Protestatarii au adus în prim-plan teama că mega-ambasada ar putea deveni un centru de control al disidenței chineze în Regatul Unit, inclusiv supravegherea celor care au fugit din Hong Kong, o fostă colonie britanică care a fost predată Chinei în 1997. Unii dintre manifestanți, precum Tai, în vârstă de 50 de ani și provenind din Hong Kong, au declarat că se tem că guvernul chinez ar putea folosi acest loc pentru a urmări și reprima comunitatea din Hong Kong aflată în Marea Britanie. „Oamenii au plecat din Hong Kong din cauza fricii de regimul comunist din China”, a spus Tai, adăugând că noua ambasadă ar putea deveni un loc în care guvernul chinez ar putea să-i urmărească pe cei care se opun regimului.

Recomandări

PUTIN MAI VREA ARME
NICĂIERI NU-I CA ACASĂ!
ATAC ÎN KIEV
CU UN PICIOR ÎN DUNĂRE
LE DĂ PE PLUS
ZELE RESPECTĂ CONSTITUȚIA

O altă protestatară, Mitochondria, în vârstă de 20 de ani, a susținut că este posibil ca mega-ambasada să fie folosită pentru a reține disidenții chinezi în mod ilegal, fără respectarea procedurilor legale, și pentru a-i întoarce în China, unde riscă abuzuri. Ea a adus cu ea o steag Uyghur, simbol al opoziției față de regimul chinez, și a subliniat că genocidul împotriva musulmanilor din regiunea Xinjiang, acolo unde trăiesc Uyghurii, este un motiv major de îngrijorare. Protestele au fost tensionate, iar în mijlocul demonstranției, poliția a dus o femeie într-o dubă, iar un grup de manifestanți a încercat să împiedice vehiculul să plece, strigând „lăsați-o să plece”. O altă femeie s-a simțit rău și a fost văzută întinsă pe drum, acoperit de ploaie.

Fred, un inginer în vârstă de 29 de ani, a spus că se teme că mega-ambasada ar putea fi folosită pentru spionaj și pentru a captura persoane în afaceri ilegale. „Suntem farul libertății în lume. Este o rușine să vedem această locație minunată, mândria noastră, căzând în mâinile unui dictator”, a spus Fred. Mai mulți politicieni de renume, inclusiv Iain Duncan Smith, Tom Tugendhat și Blair McDougall, au venit să vorbească cu protestatarii, iar Tugendhat, fost ministru al securității, a declarat că permisiunea de a construi această mega-ambasadă ar fi „o greșeală gravă” și că ar trimite un mesaj că guvernul britanic a ales să sprijine regimul chinez, ceea ce ar pune în pericol siguranța și viitorul economic al Marii Britanii.

Tugendhat a avertizat că deciziile luate în trecut, în 2010 și 2013, erau înțelese la momentul respectiv, dar, în 2025, optimismul a dispărut și a lăsat locul „ignorantei voite”. Protestele și opoziția față de construcția mega-ambasadei continuă să crească, iar unii britanici consideră că acest proiect ar putea reprezenta o capitulare în fața autoritarismului chinez și o alegere greșită pentru valorile fundamentale ale Regatului Unit.

Citește și