• Achiziționarea sistemului HIMARS, care se concentrează pe războiul terestru, poate fi o modalitate de a păstra voturile susținătorilor armatei.
  • Războiul din Ucraina și amenințările iminente din partea Chinei, au arătat necesitatea ca Australia să își modernizeze sistemele de arme defensive.
  • epartamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea lor către Australia în luna mai a anului trecut.

Australia a confirmat joi că achiziționează două sisteme avansate de rachete, inclusiv unul folosit de Ucraina cu o forță devastatoare împotriva Rusiei, ca mijloc de descurajare a unor potențiale amenințări regionale la adresa securității sale.

Achiziționarea sistemelor, Naval Strike Missile (NSM) și High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), a fost planificată încă din primăvara anului trecut, când ministrul apărării de atunci, Peter Dutton, a declarat că războiul din Ucraina și amenințările iminente din partea Chinei, au arătat necesitatea ca Australia să își modernizeze sistemele de arme defensive.

Viceprim-ministrul și ministrul apărării, Richard Marles, a reiterat acest lucru într-o declarație făcută joi cu privire la cele două contracte, care au un preț total de 684 de milioane de dolari (1 miliard de dolari australieni).

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Guvernul Albanese adoptă o abordare proactivă pentru a menține Australia în siguranță – iar rachetele de atac naval și lansatoarele HIMARS vor oferi forțelor noastre de apărare capacitatea de a descuraja conflictele și de a ne proteja interesele”, a declarat Marles.

Nivelul de tehnologie implicat în aceste achiziții duce forțele noastre la vârful de lance al echipamentelor militare moderne”, a declarat Pat Conroy, ministrul pentru industria de apărare. Lansatoarele HIMARS au fost văzute ca mari diferențe pentru Ucraina de când Statele Unite au început să le furnizeze Kievului vara trecută.

Doar în ultima săptămână, loviturile HIMARS au ținut prima pagină a ziarelor pentru că au ucis zeci de recruți ruși care erau găzduiți într-o școală profesională din regiunea ocupată Donețk. Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea lor către Australia în luna mai a anului trecut, stabilind prețul unui pachet care includea și echipamente conexe la 385 de milioane de dolari.

Însă sistemele sunt terestre, iar rachetele de atac naval proiectate de Norvegia ar putea fi mai relevante în termeni imediați pentru forțele de apărare australiene.

Armele de manevră care se deplasează pe mare vor fi desfășurate pe distrugătoarele și fregatele marinei australiene. Cu o rază de acțiune de 185 de kilometri, acestea vor mai mult decât dubla raza de acțiune actuală a rachetelor de pe navele australiene, a precizat Ministerul australian al Apărării într-o declarație din aprilie anul trecut, când a anunțat pentru prima dată achiziția.

Declarația de joi a precizat că rachetele Naval Strike Missile vor începe să înlocuiască rachetele Harpoon de pe navele de război australiene în 2024, în timp ce HIMARS vor intra în arsenalul australian până în 2026-27. Unii analiști militari australieni au declarat că anunțul de joi a fost făcut în mare parte din motive politice, întrucât ambele au fost anunțate de un guvern de dreapta care a fost demis prin vot în favoarea unui guvern de stânga la 21 mai anul trecut.

Presupun că există un mesaj politic mai profund pentru a arăta că noul guvern de stânga… este dornic de cheltuieli pentru apărare”, a declarat Peter Layton, cercetător invitat la Griffith Asia Institute și fost ofițer al Forțelor Aeriene Regale Australiene.

Achiziționarea sistemului HIMARS, care se concentrează pe războiul terestru, poate fi o modalitate de a păstra voturile susținătorilor armatei, deoarece Australia s-a concentrat în mare parte pe China în domeniul apărării, inclusiv cu planul său de a achiziționa submarine cu propulsie nucleară în cadrul acordului AUKUS cu Statele Unite și Regatul Unit.

Armata australiană este în căutarea unui rol acum că războaiele din Orientul Mijlociu s-au încheiat”, a declarat Layton. Nu reușesc să își găsească un loc, având în vedere circumstanțele strategice actuale ale Australiei, care favorizează forțele aeriene și navale.”

Ian Hall, director adjunct de cercetare la Griffith Asia, a declarat că un rol pentru HIMARS este dezbătut în această țară. Îmi imaginez că HIMARS ar putea fi folosit într-o situație de urgență în Asia de Sud-Est sau chiar undeva în Pacific”, a spus el, subliniind că pușcașii marini americani au făcut exerciții cu HIMARS cu gândul de a le desfășura pe insulele din Pacific în cazul unor ostilități în regiune.