• Austria, prin vocea ministrului de Externe Alexander Schallenberg se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, cerând „o cale diferită” în colaborarea dintre UE și țara condusă de Volodimir Zelenski.
  • Austriecii, care au avut o întâlnire cu Vladimir Putin în urmă cu câteva săptămâni la Moscova, și-au anunțat politica într-un discurs rostit în cadrul unui summit al presei din Europa la Lech am Arlberg.
  • Conform presei din Rusia, austriecii nu doresc ca Ucraina să primească statutul de candidat în iunie, așa cum și-ar dori Zelenski.

Austria, prin vocea ministrului de Externe Alexander Schallenberg se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, cerând „o cale diferită” în colaborarea dintre UE și Kiev. Rămâne de văzut, însă, ce înseamnă această cale diferită.

Ministrul de Externe austriac a invocat cazul țărilor din Balcani, cum ar fi Serbia sau Bosnia, care așteaptă de mulți ani o eventuală invitație de a adera la Uniunea Europeană. În aceste condiții, publicația austriacă Heute prezintă o altă declarație a lui Schallenberg care anunță că „Ucraina nu ar trebuie să devină membră UE, nici în viitor”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În schimb, austriecii cred că s-ar putea realiza o aderare a Ucrainei la „zona economică a UE” sau pur și simplu „menținerea nivelului actual al Acordului de Asociere”.

De asemenea, președintele Consiliului European, Charles Michel, a refuzat să declare într-un interviu dacă statele membre ale UE sunt de acord cu o eventuală aderare a Ucrainei.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a fost primul din Uniunea Europeană care s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova după invazia Ucrainei.

Eu am abordat crimele de război grave de la Bucha şi din alte părţi şi am subliniat că toţi care se fac vinovaţi de acestea trebuie să dea socoteală. I-am spus, de asemenea, preşedintelui Putin, cât se poate de clar, că sancţiunile impuse Rusiei vor rămâne în vigoare şi vor continua să fie consolidate atât timp cât mor oameni în Ucraina”, declara cancelarul după vizita de la Kremlin. Scepticii au vorbit, după întâlnire, despre faptul că vizita liderului austriac a fost, în realitate, menită să negocieze noi condiții de livrare a gazului rusesc către Austria.