• Bashar al-Assad a fugit la Moscova. Aceasta a fost confirmată de Kremlin.
  • Aproximativ 100.000 de sirieni trăiesc în Austria.
  • Grecia a suspendat procesarea cererilor de azil siriene. Guvernul grec analizează situația și va decide în curând dacă va continua procesarea acestora.
  • Franța și Belgia suspendă cererile de azil pentru sirieni.
  • Politicienii din Germania susțin întoarcerea refugiaților sirieni. CDU propune ca mulți dintre cei 800.000 de sirieni să se întoarcă în țara lor.

Austria a anunțat că intenționează să deporteze migranții sirieni ca urmare a căderii dictatorului Bashar al-Assad în mâinile forțelor rebele după 13 ani de război civil, în timp ce Franța, Belgia și Germania lucrează, de asemenea, pentru a pune pe pauză cererile de azil ale sirienilor, conform Politico.

Impactul căderii unui regim de 50 de ani

Am instruit ministerul să pregătească un program ordonat de returnare și de deportare în Siria”, a declarat ministrul de interne Gerhard Karner pentru presa austriacă, fără a preciza ce statuturi de migranți ar fi vizate. Aproximativ 100.000 de sirieni trăiesc în Austria, potrivit agenției austriece de statistică.

Unele țări, precum Austria, Belgia, Grecia și Germania, se folosesc de activitatea rapidă a forțelor rebele din Siria pentru a-și revizui politicile privind migrația, toate cele patru închizând ușa solicitanților de azil la o zi după ce forțele rebele siriene au răsturnat Damascul duminică seara. În mai puțin de 10 zile, rebelii au pus capăt deceniilor de guvernare a familiei Assad, care a condus Siria de la o lovitură de stat în 1970.

Recomandări

POLONIA SPRIJINĂ UCRAINA
META PICĂ
PREZIDENȚIALELE RĂMÂN ANULATE
STARE DE URGENȚĂ ÎN MOLDOVA
CHINA SCHIMBĂ TACTICA
NOI LEGI ÎN IRAN

Deciziile de revizuire a politicilor de azil în țările europene vin în contextul în care, în ultimele luni, popularitatea partidelor de extremă dreapta antiimigrație a crescut în Uniunea Europeană. Germania, de exemplu, se confruntă cu alegeri anticipate în februarie, partidele de extremă dreapta fiind în prezent în fruntea sondajelor.

Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați din Germania (BAMF) a declarat că va îngheța cererile de azil pentru peste 47.000 de cetățeni sirieni, a declarat un purtător de cuvânt al BAMF pentru presa germană. Siria a fost prima țară de origine pentru solicitanții de azil în Germania în acest an, potrivit BAMF.

Luni, Grecia a suspendat procesarea a 9.000 de cereri de azil siriene, a declarat pentru POLITICO un înalt oficial guvernamental, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi despre acest subiect sensibil. Oficialul a adăugat că guvernul va decide vineri dacă va opri complet procesarea cererilor din Siria.

Belgia a anunțat că cererile a peste 3.000 de sirieni au fost puse în așteptare

Am decis astăzi să nu mai tratăm cererile de azil ale sirienilor pentru moment”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisariatului General pentru Refugiați și Apatrizi (CGRS) din Belgia.

Un război civil a izbucnit în Siria în urma unor proteste la nivelul întregii țări în 2011, culminând cu Primăvara arabă și cu represiunea ulterioară a lui Assad împotriva disidenței. Aproape 600 000 de sirieni au fost uciși în timpul luptelor de atunci, în timp ce alte milioane au fugit în țările învecinate și mai departe, inclusiv în Europa. Assad, care a fost la putere timp de 25 de ani până când a fugit la Moscova împreună cu familia sa, a fost acuzat de tortură și de utilizarea armelor chimice asupra propriului popor.

După aflarea veștii privind victoria facțiunilor rebele, conduse de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), mii de sirieni au ieșit duminică pe străzile capitalelor europene pentru a sărbători sfârșitul regimului.

Alte țări se gândesc acum, de asemenea, să pună capăt azilului pentru solicitanții sirieni.

Un oficial din cadrul Ministerului de Interne al Franței a declarat că se va încerca „să se pună capăt avalanșei de apeluri privind cererile de azil din partea sirienilor”. Oficialul a adăugat că „se lucrează la o suspendare a cererilor de azil actuale din Siria”.

Marea Britanie

În 2015, peste 1 milion de sirieni au ajuns în Europa pe uscat și pe mare, în plin război civil în această țară. De atunci, mai mult de 4,5 milioane de sirieni s-au stabilit în Europa. Cipru a suspendat cererile de azil din Siria în luna august, afirmând că se luptă să facă față „sosirii în masă” a migranților.

În octombrie, unele țări din UE, în frunte cu Italia, au făcut presiuni în vederea normalizării relațiilor cu Siria pentru a facilita deportarea migranților.

Odată cu înlăturarea lui Assad, Europa trebuie acum să se ocupe de HTS, care este considerat un grup terorist de către Statele Unite și Regatul Unit.

Întrebat dacă Regatul Unit va suspenda cererile de azil din Siria, un purtător de cuvânt al prim-ministrului Keir Starmer a declarat luni reporterilor: „După cum veți aprecia, este o situație în evoluție, lucrurile se mișcă rapid. După cum a spus premierul în interviurile sale, prioritatea este acum siguranța civililor sirieni și o soluție politică la evenimentele în desfășurare”.

Dar au adăugat: „În ceea ce privește cererile de azil, toate cererile se bazează pe merite individuale și ne revizuim constant orientările privind țara și vom lua în considerare, desigur, modul în care situația din Siria influențează sistemul de azil din Regatul Unit, dar nu am nicio actualizare cu privire la acest lucru în mod specific în acest moment.”

Luni, brațul executiv al UE a anunțat că blocul „nu se angajează cu HTS sau cu liderii săi, punct”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Anouar El Anouni, ridicând întrebări cu privire la modul în care diferitele țări vor reconcilia noile lor limite privind migrația.

„Pe măsură ce HTS își asumă responsabilități mai mari, va trebui să evaluăm nu doar cuvintele, ci și acțiunile lor”, a adăugat Anouni.

În ultimele 24 de ore, mai mulți politicieni din partidul de centru-dreapta CDU din Germania s-au pronunțat în favoarea întoarcerii în țara de origine a multora dintre cei 800.000 de sirieni din țară.

Luni, la o ședință de informare a guvernului grec, purtătorul de cuvânt Pavlos Marinakis a declarat că Grecia speră la o întoarcere fără probleme a refugiaților sirieni la casele lor. „Revenirea la normalitatea democratică ne face să fim cu prudență optimiști, să ne așteptăm la posibila întoarcere a multor refugiați, oameni care au suferit din cauza situației din Siria”, a declarat Marinakis.

Citește și