- Deși din afară părea că suedezii se bucură de libertate totală, Laura Ghibu spune că totul s-a băzat pe cetățeanul care trebuie să își asume responabilitatea
- Familiile care au un caz de COVID trebuie să se izoleze, să se testeze, iar dacă testul este negativ își pot relua activitățile
- Laura Ghibu: Recomandările au fost respectate de 80% din populație
Suedia, un model extrem de discutat în gestionarea pandemiei, tocmai a impus noi restricții. Doctorul Laura Ghibu, româncă stabilită în Suedia, ne spune exact cum arată aceste noi reguli impuse de autorități. Ea spune că în acest moment, în Suedia, există un set de recomandări făcute de Agenția de Sănătate Publică, iar regiunile au posibilitatea de a le adopta sau nu. Aceste recomandări se adresează persoanelor de peste 70 de ani, care ar trebui să limiteze contactul cu alți oameni, să nu meargă în zone aglomerate precum farmacii sau centre comerciale.
De asemenea, persoanele infectate ar trebui să stea în casă. Familiile care au un caz de COVID trebuie să se izoleze, să se testeze, iar dacă testul este negativ își pot relua activitățile. Deși din afară părea că suedezii se bucură de libertate totală, Laura Ghibu spune că totul s-a băzat pe cetățeanul care trebuie să își asume responabilitatea.
Laura Ghibu, medic stabilit în Suedia: „În Suedia nu s-au dat legi, s-au dat doar recomandări. Însă recomandările au fost respectate de 80% din populație.”
Doctorul Laura Ghibu spune că modul de e interacțiune socială dintre suedezi i-a ajutat în lupta împotriva pandemiei. Ei nu obișnuiesc să interacționeze unii cu ceilalți, așadar recomandările autorităților nu le schimbă radical modul de viață. Deși nu au purtat mască, în Suedia cluburile au fost închise, restaurantele au funcționat la o capacitate mai mică.
Un studiu recent făcut de japonezi arată că virusul rămâne și 9 ore pe piele, iar medicul Laura Ghibu subliniază importanța spălării mâinilor și ne spune să evităm să ne atingem ochii, nasul sau gura. Școlile din Suedia nu au fost închise până acum, iar copilul Laurei frecventează cursurile, însă acestea au obligativitatea de a asigura dezinfectanți, se respectă distanțarea fizică și clasele au fost împărțite în grupuri mai mici. Doar liceele și facultățile au avut cursurile online.
În Italia, crește numărul de cazuri, crește și numărul restricțiilor
Italia a depăşit pragul de 20.000 de infectări într-o singură zi, lucru ce a determinat autoritățile să impună noi măsuri în doar 10 zile.
De la debutul pandemiei, peste jumătate de milion de oameni au fost afectați de această infecție.
De astăzi, restaurantele şi barurile se închid la 6 seara, iar cinematografele, teatrele şi salile de sport s-au trezit cu lacătul pe ușă.
Regiunea Lombardia este, din nou, zona cea mai afectată în Italia. Are peste 155.000 de cazuri, până la acest moment. Medicii au rugat deja populația să rămână în casă.
Antreprenorii italieni se tem că vor da faliment și un nou lockdown este iminent
Despre măsurile luate în Italia, dar și despre efectele lor, a vorbit Claudiu Stănășel, vicepreședintele consiliului local din Prato, la Aleph News.
„Este o situație complicată. Sunt multe manifestații care au loc în Italia. Miercuri, pîn peste 20 de orașe din Italia vor avea manifestații. Ultima ordonanță a guvernului ne pune într-o situație în care s eînchid în care se închid activitățile cum sunt numite în România HoReCa, mai puțin hotelurile”, a spus Claudiu Stănășel.
El spune că situația sanitară a fost prost gestionată în Italia.
„Ne e frică că această măsură de închidere ne va aduce într-un nou lockdown. (…) Primăriile au fost lăsate singure în această bătălie”, a adăugat românul stabilit în Italia.
Viața de noapte se suspendă în aproape toată Spania
Decizia a fost luată din cauza numărului mare de cazuri – cu o medie de 15 mii de cazuri pe zi. Se introduc restricții foarte clare privind circulația si reuniunile pe timpul nopții.
Între orele 23.00 si 6.00 se interzic deplasarile care nu au legatura cu munca, cu asistenta sanitara sau cu ingrijirea celor apropiati. Si in al doilea rand, guvernul central le da administratiilor regionale putere nelimitata ca sa suspende drepturi fundamentale.
Asadar, liderii regionali pot acum sa impuna lockdown nocturn sau sa impuna carantinta pe zone si orase fara sa mai astepte aprobarile instantelor provinciale.
Este o miscare de armonizare a restrictiilor si guvernul vrea sa mentina acest cadru juridic pana in luna mai, daca parlamentul este de acord.
Un alt lucru care se schimba este orarul restauranterlor, care de pilda in regiunea Madrid au mai castigat o ora de program comercial si pot sa inchida la miezul noptii.
Presiunea pandemiei se simte in jumatatea de nord si in nord-vestul țării. Spitalele din Catalonia au declansat deja planuri de contingență, reprogramează operații, se elibereaza paturi si se limiteaza accesul vizitelor la pacienti.
Sectiile ATI sunt ocupate pana la 35% din capacitate in 8 provincii cu focare puternice, iar media nationala de ocupare a paturilor este de 22,4 la suta. Spania are acum aproape 14.500 de internati, cu Covid19, iar cei mai multi sunt la Madrid unde 500 de pacienti se afla la terapie intensiva. Profilul pacientului de Covid este barbat, peste 65 de ani, cu tensiune mare, diabet și care prezintă febra ridicata.
Cehia si Belgia au cele mai îngrijorătoare focare cu o rata de 12 imbolnaviri la mie și cu cea mai mare mortalitate din Europa fiind urmate de Romania cu 5 decese la suta de mii de locuitori.
Franta este insa tara cea mai afectata in acest moment cu 52 de mii de infectari in ultima zi, in timp ce expertii din cadrul guvernului spun ca in realitate bilantul ar fi dublu.
Italia are 21.000 de cazuri noi si restrictii noi cu restaurante inchise dupa ora 18. Germania a raportat alte 8.600 de imbolnaviri si Ungaria, 3.000.
Slovenia a interzis parasirea localitatii de rezidenta, iar Bulgaria se pregateste sa treaca la scoala online.