- De mii de ani, predicțiile apocalipsei au venit și au dispărut.
- Dar, având în vedere pericolele care cresc de la războiul nuclear și schimbările climatice, trebuie oare ca planeta să înceapă măcar să se gândească la ce e mai rău?
- Când lumea a intrat în 2022, puțini s-ar fi așteptat ca anul să fie marcat de președintele SUA care să vorbească despre riscul apocalipsei.
De mii de ani, predicțiile apocalipsei au venit și au dispărut. Dar, având în vedere pericolele care cresc de la războiul nuclear și schimbările climatice, trebuie oare ca planeta să înceapă măcar să se gândească la ce e mai rău?
Când lumea a intrat în 2022, puțini s-ar fi așteptat ca anul să fie marcat de președintele SUA care să vorbească despre riscul apocalipsei, în urma amenințărilor Rusiei de a recurge la arme nucleare în invazia sa în Ucraina.
„Nu ne-am mai confruntat cu perspectiva Armaghedonului de la Kennedy și criza rachetelor cubaneze din 1962″, a declarat Joe Biden în octombrie. Iar în anul în care omenirea a primit al optulea miliard de membri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că planeta se află pe o „autostradă spre iadul climatic”. În urma unor fenomene extreme atribuite pe scară largă schimbărilor climatice, inundațiile au scufundat o treime din Pakistan, China a transpirat sub un val de căldură fără precedent de 70 de zile, iar culturile au eșuat în Cornul Africii – toate acestea în timp ce lumea a rămas în urmă în ceea ce privește obiectivul stabilit de ONU de a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
Fundația Global Challenges, un grup suedez care evaluează riscurile catastrofice, a avertizat într-un raport anual că amenințarea utilizării armelor nucleare este cea mai mare din 1945, când Statele Unite au distrus Hiroshima și Nagasaki în singurele atacuri atomice din istorie. Raportul a avertizat că un schimb total de arme nucleare, pe lângă faptul că ar provoca pierderi enorme de vieți omenești, ar declanșa nori de praf care ar întuneca soarele, reducând capacitatea de cultivare a alimentelor și deschizând „o perioadă de haos și violență, în timpul căreia cea mai mare parte a populației mondiale supraviețuitoare ar muri de foame”.
Kennette Benedict, lector la Universitatea din Chicago, care a condus secțiunea nucleară a raportului, a declarat că riscurile sunt chiar mai mari decât în timpul crizei rachetelor din Cuba, deoarece președintele rus Vladimir Putin pare mai puțin reținut de consilieri. În timp ce orice atac nuclear rusesc ar implica probabil arme „tactice” de mici dimensiuni, experții se tem de o escaladare rapidă în cazul în care Statele Unite răspund.
„Atunci suntem într-o cu totul altă situație”, a declarat Benedict, consilier principal al Bulletin of the Atomic Scientists, care în ianuarie va dezvălui cea mai recentă evaluare a „ceasului apocaliptic”, fixat din 2021 la 100 de secunde până la miezul nopții.
Pe fondul concentrării asupra Ucrainei, serviciile secrete americane consideră că Coreea de Nord este pregătită pentru un al șaptelea test nuclear, Biden a declarat efectiv mort un acord privind activitatea nucleară contestată a Iranului, iar tensiunile dintre India și Pakistan au rămas la un nivel scăzut. Benedict a criticat, de asemenea, revizuirea posturii nucleare a administrației Biden, care a rezervat dreptul Statelor Unite de a folosi arme nucleare în „circumstanțe extreme”.
„Cred că a existat un fel de erodare constantă a capacității de a gestiona armele nucleare”, a spus ea. Experții ONU au estimat, înainte de discuțiile din noiembrie din Egipt, că lumea este pe cale să se încălzească cu 2,1 până la 2,9 C – dar unii analiști externi au estimat o cifră mult mai mare, emisiile de gaze cu efect de seră în 2021 atingând din nou un record, în ciuda împingerii către energia regenerabilă.
Luke Kemp, un expert al Universității Cambridge în riscuri existențiale, a declarat că posibilitatea unei încălziri mai mari nu a atras atenția suficientă, lucru pe care l-a pus pe seama culturii consensuale a Grupului interguvernamental de experți în schimbări climatice al ONU și a temerilor oamenilor de știință de a fi catalogați drept alarmiști.
„A existat un stimulent puternic pentru a greși pe partea cea mai puțin dramatică”, a spus el. „Ceea ce avem nevoie cu adevărat sunt evaluări mai complexe ale modului în care riscurile se vor manifesta în cascadă în întreaga lume”.
Schimbările climatice ar putea avea efecte în lanț asupra alimentației, cu mai multe regiuni care ar putea fi afectate, alimentând foametea și, în cele din urmă, tulburările politice și conflictele. Kemp a avertizat împotriva extrapolării pe baza unui singur an sau eveniment. Dar un document de cercetare la care a fost coautor a menționat că o creștere a temperaturii chiar și cu două grade ar plasa Pământul pe un teritoriu necunoscut de la epoca glaciară.
Folosind un scenariu mediu-mare privind emisiile și creșterea populației, acesta a constatat că două miliarde de oameni ar putea trăi până în 2070 în zone cu o temperatură medie de 29 C, punând la încercare resursele de apă – inclusiv între India și Pakistan. Cu toate acestea, anul nu a fost numai sumbru. În timp ce China a încheiat anul cu o creștere a numărului de decese cauzate de COVID-19, vaccinările au ajutat o mare parte a lumii să întoarcă pagina virusului, despre care Organizația Mondială a Sănătății a estimat în luna mai că a contribuit la moartea a 14,9 milioane de persoane în 2020 și 2021.
Surprinzător pentru observatori, o conferință din decembrie de la Montreal privind biodiversitatea a produs un acord major pentru protejarea a 30% din terenurile și mările lumii, cu China în frunte. Lumea a mai fost avertizată în trecut cu privire la cele mai grave scenarii, de la Thomas Malthus, care a prezis în secolul al XVIII-lea că producția de alimente nu va ține pasul cu creșterea populației, până la bestsellerul american „Bomba demografică” din 1968.
Unul dintre cei mai proeminenți critici actuali ai pesimismului este profesorul Steven Pinker, de la Harvard, care a susținut că violența a scăzut masiv în epoca modernă. Vorbind după invazia din Ucraina, Pinker a recunoscut că Putin a readus războiul interstatal. Dar a spus că o invazie eșuată ar putea, de asemenea, să întărească tendințele pozitive.
Biden, într-un discurs de Crăciun adresat americanilor, a recunoscut că sunt vremuri grele, dar a subliniat declinul COVID și ratele sănătoase de ocupare a forței de muncă. „Cu siguranță facem progrese. Lucrurile se îmbunătățesc”, a spus Biden.