• Herson a fost primul oraș mare și singura capitală regională pe care trupele rusești au reușit să o ocupe de la începutul invaziei.
  • Armatele Moscovei au cucerit orașul la 2 martie 2022 și l-au ocupat timp de mai multe luni.
  • Ancheta a constatat că forțele rusești au urmat un plan foarte specific în mai multe zone ocupate, cu modele clare care indică planul general de ocupare a Ucrainei de către Moscova.

Aflat în fața unui centru de detenție rusesc din Herson, la câteva zile după ce orașul a fost eliberat, Ihor, în vârstă de 29 de ani, încă tremura când își amintea ce a îndurat înăuntru. Am fost ținut aici timp de 11 zile și în tot acest timp am auzit țipete din subsol”, a declarat Ihor, care a cerut CNN să nu-i dezvăluie numele de familie pentru protecția sa. Am fost înjunghiat în picioare cu un pistol cu electroșocuri, îl folosesc ca pe o primire. Unul dintre ei m-a întrebat pentru ce am fost adus și alți doi au început să mă lovească în coaste.

Oamenii au fost torturați, au fost bătuți cu bastoane în brațe și picioare, împunsături pentru vite, chiar și conectați la baterii și electrocutați sau torturați cu apă”, a adăugat el.

Herson a fost primul oraș mare și singura capitală regională pe care trupele rusești au reușit să o ocupe de la începutul invaziei. Armatele Moscovei au cucerit orașul la 2 martie 2022 și l-au ocupat timp de mai multe luni, înainte de a fi nevoite să se retragă la începutul lunii noiembrie, după o ofensivă de câteva luni a forțelor ucrainene.

Recomandări

VA CÂNTA CELINE DION LA JO?
CE VREA NETANYAHU DE LA SUA
WHATSAPP VINE CU NOI AVATARE
CHARLES INVESTEȘTE ÎN ELICOPTERE
TE CONFRUNȚI CU MAHMUREALĂ EMOȚIONALĂ?
CANICULA LOVEȘTE INDUSTRIA HORECA

Centrul de detenție în care a fost ținut Ihor făcea parte dintr-o rețea de cel puțin 20 de unități despre care avocații ucraineni și internaționali au spus că face parte dintr-o strategie rusească calculată pentru a stinge identitatea ucraineană.

Aceste centre de detenție sunt legate între ele, ele urmează un mod foarte asemănător, dacă nu identic de a se comporta”, a declarat pentru CNN Wayne Jordash, șeful Mobile Justice Team, un colectiv de anchetatori internaționali care sprijină Biroul Procurorului General al Ucrainei.

Ancheta a constatat că forțele rusești au urmat un plan foarte specific în mai multe zone ocupate, cu modele clare care indică planul general de ocupare a Ucrainei de către Moscova.

Prima etapă, în esență, este de a reține și, în multe cazuri, de a ucide o categorie de persoane etichetate drept lideri, adică cei care ar putea rezista fizic ocupației, dar și cei care ar putea rezista din punct de vedere cultural”, a spus Jordash.

A doua etapă este un fel de proces de filtrare, în care populația care rămâne în afara centrelor de detenție este supusă unei monitorizări și filtrări constante, astfel încât oricine este suspectat de a fi implicat cu liderii sau a fost implicat în organizarea oricărui tip de rezistență este, de asemenea, identificat și apoi fie deportat în Rusia, fie reținut în centrele de detenție și torturat”.