• Avocații lui Mohammed bin Salman spun că prințul este scutit de urmărirea penală după ce a devenit prim-ministru.
  • Khashoggi a fost ucis de agenți saudiți în consulatul saudit din Istanbul, într-o operațiune despre care oficiali ai serviciilor de informații americane spun că a fost ordonată de prințul Mohammed.
  • Prințul a negat că a ordonat uciderea lui Khashoggi, dar a recunoscut ulterior că aceasta a avut loc ,,sub supravegherea” sa.

Avocații prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, care se confruntă cu un proces în SUA pentru uciderea în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, au declarat luni în fața unui tribunal că numirea prințului moștenitor în funcția de prim-ministru săptămâna trecută i-a asigurat imunitatea la urmărirea penală, potrivit presei internaționale.

Prinţul Mohammed bin Salman, supranumit MBS, omniprezent în instituţiile cele mai importante ale ţării, a fost numit prim-ministru prin decret regal săptămâna trecută, criticii puterii saudite estimând că încearcă astfel să evite procese în străinătate.

Decretul legal ,,nu lasă nicio îndoială asupra faptului că prinţul moştenitor are dreptul la o imunitate datorită statutului său” , au declarat avocaţii săi într-un document depus luni în cadrul unei proceduri declanşate în 2020 de Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului asasinat Jamal Khashoggi.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Acest apropiat al regimului saudit, devenit unul dintre cei mai importanţi critici, a fost ucis şi decapitat în consulatul saudit de la Istanbul în 2018, provocând un val de revoltă la nivel mondial şi o izolare a lui MBS, acuzat de serviciile de informaţii americane că a aprobat asasinatul.

Autorităţile saudite au negat implicarea prinţului în acest asasinat

Administraţia americană a lui Joe Biden nu a anunţat încă dacă, în aprecierea sa, MBS poate beneficia de imunitate.

Justiţia i-a dat termen până pe 3 octombrie pentru a-şi exprima poziţia în această chestiune. Vineri, invocând noua funcţie ocupată de prinţul moştenitor, administraţia a cerut un răgaz suplimentar, noul termen fiind 17 noiembrie.

MBS este de asemenea citat într-o plângere depusă de Saad Aljabri, un fost înalt responsabil al serviciilor de informaţii saudite, căzut în dizgraţie după ascensiunea prinţului moştenitor în 2017.

Saad Aljabri, care trăieşte în exil în Canada, l-a acuzat pe MBS că a încercat, fără succes, să-l atragă în Arabia Saudită şi apoi, că a trimis ,,un grup de asasini plătiţi” pentru a-l ucide în Canada, majoritatea presupuşilor asasini fiind totuşi respinşi la frontieră.

Vineri, un judecător a acceptat o cerere de respingere a acestui dosar, declarând că tribunalul său nu este compentent pentru cvasi-totalitatea persoanelor denunţate de Aljabri, între care şi Mohammed bin Salman.