• Medicamentele care permit femeilor să întrerupă sarcina la domiciliu au transformat practica avortului în multe țări.
  • Două treimi din avorturile din nordul Europei și 90% din cele din India se produc în acest fel.
  • În decembrie, Agenția federală a medicamentului din SUA a eliminat cerința conform căreia femeile trebuie să ridice, în persoană, medicamentul pentru întreruperea sarcinii de la o clinică sau cabinet medical.

Avortul pe bază de medicamente a simplificat practica avortului în multe dintre țări. Astfel de medicamente au fost aprobate în anul 2000, iar cercetările sugerează că, în mare parte, acestea sunt sigure. Avantajele avortului medicamentos sunt numeroase, permițându-le femeilor să întrerupă sarcina la domiciliu, până la zece săptămâni de la concepție, notează The Economist.

Deși datele sunt disparate, două treimi din avorturile din nordul Europei și 90% din cele din India, se produc în acest fel. În schimb, în SUA, doar în jur de 40% dintre avorturi sunt provocate chimic, din cauza restricțiilor impuse de către Agenția federală a medicamentului (FDA).

În prezent, femeilor li se poate prescrie mifepristona, care blochează hormonul progesteron, după o consultație online și îl pot primi prin poștă. Un al doilea medicament, misoprostol, care determină contracția uterului și expulzarea fătului, administrat câteva ore mai târziu, are mai multe utilizări și este disponibil fără prescripție medicală în farmacii.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

În decembrie, FDA a eliminat cerința împovărătoare conform căreia femeile trebuie să ridice primul dintre cele două medicamente utilizate pentru întreruperea sarcinii de la o clinică sau de la un cabinet medical, în persoană.

În statele americane conservatoare cu puține clinici de avort, eliminarea nevoii ca femeile să călătorească, adesea pe distanțe lungi, pentru a se deplasa la programări, în clinici, este deosebit de benefică. Prescrierea medicamentelor pentru avort în acest mod este, de asemenea, o practică mai ieftină decât să mergi la o clinică. Într-o clinică, costul unui avort medicamentos este cuprins între 500 și 800 de dolari. În schimb, cumpărarea pastilelor de la unul dintre tot mai multe startup-uri de telemedicină costă în jur de 200 de dolari.

Avortul medicamentos ar putea opri conflictul legat de legea avortului

Avortul medicamentos ar putea avea potențialul de a aplana războiul avorturilor din America. Creșterea utilizării medicamentului ar putea reduce numărul de avorturi efectuate chirurgical, atunci când sarcina este într-un stadiu avansat, genul de avorturi care le oferă celor care luptă împotriva avortului cele mai puternice imagini de campanie.

Cu toate acestea, succesele mișcării americane împotriva avortului vor limita impactul acțiunii FDA. Aproximativ 19 state au legi care impun ca un medic să fie prezent atunci când se administrează mifepristona.

În decembrie, Texasul a introdus pedepse dure cu închisoarea și o amendă de 10.000 de dolari pentru oricine prescrie medicamente pentru avort prin telemedicină. În total, 15 state au introdus, anul trecut, proiecte de lege care restricționează avortul medicamentos. Nouă dintre acestea au fost adoptate. Femeile din multe părți ale țării vor trebui, în continuare, să călătorească peste granițele statului dacă vor să facă avort.

Ce spun activiștii pentru drepturile avortului

Dacă anul acesta Curtea Supremă va răsturna cauza Roe vs. Wade, așa cum mulți se așteaptă, atunci când se va pronunța într-un caz care implică interzicerea, în Mississippi, a majorității avorturilor după 15 săptămâni de sarcină, beneficiile avortului prin corespondență vor deveni și mai evidente. Aproape jumătate din statele americane ar interzice majoritatea avorturilor dacă cazul Roe ar fi abandonat.

Activiștii pentru drepturile avortului fac eforturi pentru a crește gradul de conștientizare a faptului că medicamentele pentru avort sunt o opțiune sigură. Unii subliniază faptul că acesta este disponibil chiar și atunci când nu este legal.

Aid Access, o organizație caritabilă cu sediul în Europa, prescrie și trimite medicamentele femeilor din orice stat. Aceasta a înregistrat o creștere a cererii în Texas, de când majoritatea avorturilor au fost interzise acolo. De asemenea, femeile pot cumpăra pastilele direct din farmaciile din străinătate. În cazul în care cazul Roe este anulat, este posibil ca mai multe femei să obțină medicamente pentru avort în acest mod, indiferent ce spune FDA.