• Banca Angliei avertizează asupra riscurilor de recesiune, după ce ratele dobânzilor vor crește cu 1%. Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a comentat situația în cadrul unei conferințe de presă.
  • Banca Angliei estimează riscul recesiunii în Marea Britanie, cu o inflație de peste 10%, potrivit declarațiilor oficiale.
  • Banca centrală a Marii Britanii ridică dobânda cheie la cel mai mare nivel din 2009, astfel că randamentele obligațiunilor scad și perspectivele sunt sumbre.

Banca Angliei avertizează asupra riscurilor de recesiune, după ce ratele dobânzilor vor crește cu 1%. Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a comentat situația în cadrul unei conferințe de presă, conform The Guardian.

Banca Angliei a ridicat ratele dobânzilor la un nivel maxim pentru ultimii ultimii 13 ani, astfel că inflația poate ajunge la Londra la 10% până la finele anului 2022.

Cu toate acestea, câștigurile de bază ale companiei Shell au crescut de peste 9 miliarde de dolari (7 miliarde de lire sterline) în ultimul trimestru, conform The Guardian.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

În aceste condiții, impactul asupra veniturilor din Marea Britanie din cauza creșterii costurilor cu energia și bunurile importate este „inevitabil”, avertizează viceguvernatorul Ben Broadbent.

Politica monetară (modificarea ratelor dobânzilor) nu o poate compensa, explică oficialul . Broadbent spune că plafonul energetic Ofgem va crește probabil cu aproximativ 1.500 de lire sterline în 2022 (creșterea din aprilie, plus cea care va veni în octombrie), pe lângă o creștere de 300 de lire sterline în 2021.

„Puteți dubla această lovitură, dacă adăugați creșterea prețurilor mărfurilor importate din cauza războiului din Ucraina.

În schimb, impactul creșterii ratelor dobânzilor asupra costurilor ipotecare este o fracțiune, poate doar o zecime”, a explicat Broadbent.

Banca Angliei a avertizat că inflația din Marea Britanie va atinge 10% înainte de sfârșitul anului. Explicând creșterea de astăzi a ratelor dobânzilor la 1%, Banca avertizează că vede o inflație de două cifre pe planuri.

Inflația prețurilor de consum, care a atins 7% în martie, este de așteptat să atingă 9% în aprilie, din cauza creșterii plafonului prețului energiei. Se observă apoi un vârf „puțin peste 10%” în ultimul trimestru al anului 2022, când facturile la energie vor crește din nou în octombrie.

Aceasta va însemna o reducere și mai mare a costului vieții pentru milioane de gospodării.

„Pe măsură ce economiile din întreaga lume s-au deschis după ce restricțiile Covid s-au redus, oamenii au început să cumpere mai multe bunuri. Dar oamenii care le vindeau au avut probleme să obțină destui din ele pentru a le vinde clienților. Acest lucru a dus la prețuri mai mari – în special pentru bunurile importate din străinătate.

Prețurile mai mari ale energiei au jucat, de asemenea, un rol important. Creșterile mari ale prețurilor la petrol și gaze au dus la creșterea prețurilor la benzină și a facturilor la energie. Inflația serviciilor crește puțin.

Invazia Ucrainei de către Rusia a dus la mai multe creșteri ale prețurilor la energie și alimente.

Ne așteptăm ca inflația să crească în continuare până la aproximativ 10% în acest an.

Este posibil ca prețurile să crească mai repede decât veniturile pentru mulți oameni. Asta înseamnă că oamenii vor putea cumpăra mai puțin cu banii lor. Economia Regatului Unit și-a revenit după efectele Covid, dar ne așteptăm ca creșterea costului vieții să ducă la o creștere mai lentă în general.

Banca Angliei nu poate face nimic în privința problemelor globale de aprovizionare sau a prețurilor energiei care în prezent împing inflația în sus.

Dar avem instrumente pentru a ne asigura că inflația revine la ținta noastră de 2%. Principalul instrument pe care îl folosim pentru a reduce inflația este creșterea ratelor dobânzilor.

Am crescut cea mai importantă rată a dobânzii din Regatul Unit (rata bancară) de la 0,1% la 0,25% în decembrie 2021, la 0,5% în februarie 2022 și apoi din nou la 0,75% în martie.

Luna aceasta am crescut rata bancară la 1%. Ne așteptăm ca inflația să scadă anul viitor și să fie aproape de ținta noastră în aproximativ doi ani”, au transmis reprezentanții Bank of England.

Banca Angliei a ridicat ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel de la începutul lui 2009 și a avertizat că Regatul Unit riscă recesiune alături de inflație cu două cifre, semn că viitorul este întunecat în această parte a lumii.