• Banca Mondială estimează o creștere economică de doar 1,9% pentru România.
  • Conform MF, în luna februarie, datoria publică a ajuns la 50,6% din PIB.
  • Ca valoare, datoria publică a României se ridică la 596,8 miliarde lei.

Vești proaste, de la Banca Mondială! Experții prognozează o încetinire a creșterii economice din România din cauza războiului ruso-ucrainean. Creșterea din acest an ar putea fi de numai 1,9%, desi estimările anterioare erau de 4,3%. Însă, spune economistul Nicolae Țăran, situația este alarmantă în mai multe state, iar efectele vor fi pe termen lung.

„Exporturile zonei euro au scăzut extraordinar de mult, în primele două luni ale acestui an, iar impactul negativ va fi asupra zonei euro și asupra credibilității monedei euro”, a spus economistul Nicolae Țăran.

Și mai alarmantă este situația privind datoria publică în România. O spune economistul Dumitru Miron, care îți explică în ce mod te afectează gradul de îndatorare al țării.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Ajungerea la 50% din PIB presează asupra deficitullui bugetar, pentru că această datorie publică trebuie rambursată, trebuie plătite dobânzile, iar ele contribuie la partea de cheltuieli a bugetului. Noi avem un deficit bugetar mare și, cu cât datoria publică este mai mare cu atât și deficitul bugetar, care ar trebui să scadă, nu va scădea”, a precizat economistul Dumitru Miron.

Pentru Ramona Olteanu, antreprenor din Timișoara, bucuria că am scăpat de pandemie și restricții nu a durat prea mut. Au venit facturile mărite, rate bancare mai mari și inflație ridicată.

„Suntem în situația în care puterea de cumpărare a românilor a scăzut, practice sunt mai puțini bani pe piață, iar noi încercăm să compensăm acest lucru prin oferte, prețuri promoționale care să atragă, astfel încât să ajungem la mai mulți oameni, cu bani mai puțini, dar care să ne asigure trecerea pest această perioadă”, a menționat antreprenoarea Ramona Olteanu.