• Construcțiile și IT-ul aduc peste jumătate din creșterea economică, deși fac numai 15% din PIB.
  • Industria, care înseamnă 20% din economie, scade și trage PIB în jos.
  • Comerțul și HoReCa cresc puțin din cauza inflației persistente.

Construcțiile și IT-ul au adus cea mai mare parte a creșterii economice de 2,1% din 2023. Cele două sectoare au adus, împreună, 1,2 procente adică mai bine de jumătate din creșterea economică, în condițiile în care ele înseamnă numai 15% din economie. Industria, care face aproape 20% din PIB, a tras în jos economia, iar comerțul abia a ținut capul la suprafață, arată cele mai noi date ale Institutului Național de Statistică.

De ce industria și comerțul nu au mers atât de bine?

„Industria o duce rău pentru al cincilea an la rând. Industria Germaniei, cel mai important partener la României, nu a ajutat foarte mult țara. Ciclul de scădere a început în 2018, apoi a venit pandemia, criza energetică, războiul din Ucraina, iar toate acestea au dus la scăderea sectorului. Comerțul, cel mai important sector economic, nu a mers bine din cauza inflației. Oamenii nu au mai cumpărat atât de multe bunuri de lungă durată, cum ar fi mașini, laptopuri”, a declarat Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar, pentru Aleph News.

Cum arată cifrele pentru 2024? Ce sectoare economice vor merge bine?

„IT-ul este un sector care va merge destul de bine. Există câteva probleme și acolo, dar nu foarte mari. IT-ul a crescut cu câte două cifre de la an la an. România are cei mai mulți IT-iști din Europa. Construcțiile merg foarte bine an de an încă din 2019, mai ales datorită infrastructurii”, a adăugat acesta.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Citește și