• Moody’s preconizează un deficit bugetar de 5,7% din PIB în 2024.
  • Moody’s se aşteaptă ca guvernul să nu ia măsuri de reducere a deficitului decât după alegerile parlamentare.
  • Ratingul suveran al României rămâne pe ultima treaptă recomandată investiţiilor.

Economia României va accelera în 2024, crede agenţia de rating Moody’s, în ultimul raport publicat despre România. Creşterea va fi susţinută de consum, dar şi de investiţiile publice, şi private, în timp ce Guvernul se va confrunta în continuare cu deficite macroeconomice ridicate. Deficitul bugetar pe care îl va înregistra guvernul României va fi de 5,7% din PIB în 2024, peste ținta asumată momentan de guvernul Ciolacu de 5,7% din PIB.

„Mi se pare interesant că spune că deficitul va scădea prin comparație cu deficitul de anul trecut, dar va fi peste ținta de 5% pe care guvernul Ciolacu o are în acest moment. Pare că agenția de rating și mai multe instituții s-au făcut destul de comfortabile că acest deficit bugetar nu va scădea foarte mult, cel puțin nu la 3% din PIB, cât ar trebui să ajungă în 2024, conform angajamentelor pe care România și le-a asumat în fața Comisiei Europene. Suntem singura țară din UE care se află în procedura de deficit excesiv”, a explicat Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar, la Aleph News.

Moody’s a păstrat ratingul de ţară al României la categoria recomandată investiţiilor, cu perspectivă  stabilă. Ratingul Baa3 acordat de Moody’s României reflectă potenţialul puternic de creştere a economiei, susţinut de fondurile importante de la Uniunea Europeană şi de investiţii străine directe. Cu toate acestea, ratingul suveran al României rămâne pe ultima treaptă recomandată investiţiilor.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI

Citește și