- Banca Mondială a anunţat că pregăteşte un ajutor de urgenţă de trei miliarde de dolari pentru Ucraina, din care cel puţin 350 de milioane de dolari ar putea fi deblocate în această săptămână.
- FMI a subliniat că va folosi „instrumentul său de finanţare rapidă” pe care consiliul de administraţie l-ar putea examina „chiar săptămâna viitoare”.
- Într-o declarație comună, șefii celor două organizații s-au declarat extrem de îngrijorați de pagubele colaterale pe care invazia rusă le-ar provoca țării.
Banca Mondială a anunţat, marţi, că pregăteşte un ajutor de urgenţă de trei miliarde de dolari pentru Ucraina, din care cel puţin 350 de milioane de dolari ar putea fi deblocate în această săptămână, transmite AFP.
La rândul său, Fondul Internațional Monetar (FMI) a subliniat că va folosi „instrumentul său de finanţare rapidă” pe care consiliul de administraţie l-ar putea examina „chiar săptămâna viitoare”.
„Pregătim un pachet de sprijin de trei miliarde de dolari în următoarele luni, începând cu (…) o deblocare rapidă de cel puţin 350 de milioane de dolari care va fi supusă aprobării Consiliului de Administraţie săptămâna aceasta”, a indicat instituţia, într-un comunicat dat publicităţii în comun, cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Această plată va fi urmată de 200 de milioane de dolari „pentru sănătate şi educaţie”, a adăugat Banca Mondială (BM).
FMI va transfera 2,2 miliarde care vor fi, deja, disponibili „până la sfârşitul lunii iunie” în cadrul unui alt instrument numit „Stand-By arrangement”.
Într-o declarație comună, șefii celor două organizații s-au declarat extrem de îngrijorați de pagubele colaterale pe care invazia rusă le-ar provoca țării.
„Suntem profund şocaţi şi întristaţi de bilanţul uman şi economic devastator al războiului din Ucraina”, au subliniat BM şi FMI, care intenţionează să crească „urgent” ajutorul lor pentru Kiev.
„Oamenii sunt ucişi, răniţi şi forţaţi să fugă, iar infrastructurile fizice ale ţării suferă pagube masive. Suntem alături de poporul ucrainean încercat de aceste evenimente oribile”, au adăugat instituţiile de la Washington.
Acest acord este utilizat pentru a răspunde „rapid nevoilor de finanţare externă ale ţărilor şi pentru a sprijini politicile care vizează ieşirea din situaţii de criză”.
Banca Mondială şi FMI se tem, totodată, de probleme economice în alte ţări.
„Preţurile mărfurilor sunt împinse în sus şi riscă să alimenteze mai mult inflaţia care îi loveşte cel mai puternic pe cei săraci”, au avertizat instituţiile.
„Perturbările de pe pieţele financiare vor continua să se agraveze în cazul în care conflictul persistă”, potrivit acestora.
Sancţiunile anunţate, în ultimele zile, vor avea şi un impact economic semnificativ, au ţinut să adauge Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.