• Este posibil ca lumea să se îndrepte spre o recesiune globală, în condițiile în care băncile centrale din întreaga lume măresc simultan ratele dobânzilor pentru a combate inflația persistentă.
  • Cele mai mari trei mari blocuri economice ale lumii – Statele Unite, China și zona euro – au încetinit deja puternic și ar fi nevoie doar de o „lovitură moderată în economia mondială în următorul an pentru a o face să intre în recesiune”, potrivit instituției.
  • Potrivit Băncii, economia mondială se află în prezent în cea mai accentuată încetinire de după redresarea din anii ’70 și că încrederea gospodăriilor a scăzut deja mai mult decât în recesiunile anterioare.

Creșterea simultană a ratelor dobânzilor de către băncile centrale pentru a combate inflația crește riscul unei recesiuni globale în 2023, potrivit Băncii Mondială, scrie FT.

Ratele cheie ale băncilor centrale din lume au crescut în medie cu 2% față de anul 2021, dar o majorare cel puțin echivalentă ar putea fi în continuare necesară pentru a aduce inflația spre obiectivele avute în vedere, potrivit Băncii Mondiale.

Potrivit Reuters, o astfel de creștere riscă să ducă la o nouă încetinire a activității economice mondiale, subliniază Banca Mondială, cu o creștere de doar 0,5% în 2023, ceea ce ar corespunde unei contracții de 0,4% a PIB-ului pe cap de locuitor.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

,,Creșterea globală încetinește brusc și va încetini și mai mult pe măsură ce tot mai multe țări intră în recesiune. Preocuparea mea este că această tendință va persista, cu consecințe devastatoare pe termen lung pentru țările emergente și în curs de dezvoltare” , a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Banca Mondială trage un noul semnal de alarmă și avertizează băncile

La începutul lunii iunie, Banca Mondială prognoza încă o creștere globală sub 3% pentru 2023 și 2024, din cauza conflictului din Ucraina.

Schimbarea mediului geopolitic și inflația persistentă, care nu mai este determinată doar de prețurile energiei și ale alimentelor, au deja un impact profund asupra economiei.

,,Am redus previziunile generale de creștere pentru toate țările, cu excepția țărilor exportatoare de mărfuri. Și am redus cu o treime prognoza noastră pentru economia mondială” , a declarat economistul șef al organizației, Indermit Gill, în cadrul unei conferințe de presă.

Cu toate acestea, instituția financiară internațională face apel la băncile centrale să-și continue eforturile de reducere a inflației, pentru a evita riscurile socio-economice în cazul în care creșterea prețurilor va persista.