BBC: Coreea de Nord construiește un „zid” la graniță. Ce dezvăluie imaginile din satelit

Coreea de Nord construiește secțiuni din ceea ce pare a fi un zid în mai multe locuri din apropierea graniței sale cu Coreea de Sud, dezvăluie noi imagini din satelit. Imaginile analizate de BBC Verify arată, de asemenea, că terenul din interiorul Zonei Demilitarizate (DMZ) a fost curățat, ceea ce, potrivit experților, ar putea fi o încălcare a armistițiului de lungă durată cu Coreea de Sud, scrie BBC.

Zona demilitarizată este o zonă tampon de 4 km lățime între Coreea de Nord și Coreea de Sud, care, din punct de vedere tehnic, sunt încă în război, nefiind semnat niciodată un tratat de pace. Zona demilitarizată este împărțită în două, fiecare parte fiind controlată de națiunile respective.

Această activitate recentă este neobișnuită”, potrivit experților, și vine într-un moment de creștere a tensiunilor dintre cele două țări. În acest moment, putem doar specula că Coreea de Nord caută să își consolideze prezența militară și fortificațiile de-a lungul graniței”, spune Shreyas Reddy, corespondent al site-ului specializat NK News, cu sediul la Seul.

BBC Verify a comandat imagini din satelit de înaltă rezoluție ale unei porțiuni de 7 km de graniță, ca parte a unui proiect care urmărea să analizeze schimbările pe care Coreea de Nord le face în zonă. Aceste imagini par să arate cel puțin trei secțiuni în care au fost ridicate bariere în apropierea DMZ, acoperind în total aproximativ 1 km aproape de capătul estic al frontierei.

Este posibil să se fi construit și alte bariere pe alte porțiuni ale frontierei. Data exactă la care a început construcția nu este clară din cauza lipsei de imagini anterioare de înaltă rezoluție în zonă. Cu toate acestea, aceste structuri nu erau vizibile într-o imagine capturată în noiembrie 2023. Evaluarea mea personală este că aceasta este prima dată când au construit o barieră în sensul de a separa locuri unele de altele”, a declarat pentru BBC Dr. Uk Yang, expert în domeniul militar și al apărării la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul.

Citește și

Exit mobile version