• Bebelușul din Suceava, care a intrat în stop cardio-respirator după ce a fost scufundat în cristelniță, a murit.
  • Bebelușul avea o lună și jumătate. Preotul l-a scufundat cu totul în apă.
  • A murit luni noaptea, la 01:00, în secția ATI în care era intubat.
  • Surse: Era născut prematur și avea probleme medicale.
  • În cazul copiilor prematuri sau bolnavi, botezul se poate face chiar și cu picaturi de apă, dacă este anunțat preotul
  • Polițiștii au deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă

Bebelușul în vârstă de o lună și jumătate, care a ajuns la ATI, intubat, după ce a fost scufundat în cristelniță duminică, a murit.

Copiii prematuri sau bolnavi pot fi botezați și cu picături de apă

Acesta a fost botezat duminică, iar preotul l-a scufundat cu totul în apă. Deși protocoalele nu s-au modificat, au fost făcute derogări pentru cazuri speciale, cum este cazul copiilor prematuri sau cu boli grave. În cazul lor botezul se poate face chiar și cu picaturi de apă. Dar pentru asta trebuie anuntat preotul.

Bebelușul decedat avea probleme medicale, fiind născut prematur la 7 luni și jumătate. Acesta nu luase în greutate, potrivit un surse medicale contactate de Aleph News.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ce spune preotul care a oficiat botezul

Protopopul Doru Budeanu a confirmat că micuțul a fost scufundat în apă în totalitate.

Acesta a mai declarat că a vorbit cu preotul care a botezat bebelușul, iar acesta ar fi spus că micuțul a plâns în timpul botezului, dar și după ce a fost scos din apă.

„După câteva minute preotul a sesizat că s-a moleșit, a anunțat imediat la 112 și a venit un echipaj SMURD”, a adăugat protopopul.

În momentul în care echipajul SMURD a sosit la fața locului, bebelușul intrase deja în stop cardio-respirator.

A fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă

A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă după ce bebelușul din Suceava a murit, în noaptea de duminică spre luni, în urma scufundării în cristelniță, la botez.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Suceava, Ionuț Epureanu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că bebelușul a murit duminică noaptea, în jurul orei 01:00, astfel că s-a schimbat încadrarea juridică inițială de vătămare corporală din culpă s-a schimbat, cercetările fiind desfășurate, în prezent, pentru ucidere din culpă.

Bebelușul de numai șase săptămâni a făcut stop cardio-respirator sâmbătă, după ce a fost scufundat în cristelniță, în timpul botezului, la o biserică din Suceava.

Copilul a fost resuscitat în biserică, a fost dus la Spitalul Județean Suceava, unde a fost internat la ATI, însă, din păcate, în cursul nopții a survenit decesul.

Patriarhia a cerut Arhiepiscopiei Sucevei să urgenteze ancheta în cazul bebelușului mort la botez

Patriarhia Română a cerut Arhiepiscopiei Sucevei să urgenteze ancheta în cazul bebelușului mort după botez și a transmis că este alături de familia copilului.

Întrebat de dacă preotul de la Suceava a greșit în momentul oficierii botezului încheiat tragic la Suceava, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a spus că Arhiepiscopia Sucevei va face o anchetă în acest caz.

„Am transmis la Suceava rugămintea urgentării anchetei pe care o desfășoară Arhiepiscopia Sucevei. Rezultatul acesteia, coroborat cu rezultatul anchetei desfășurate de autoritățile laice, va fi făcut public de Arhiepiscopie. Cât mai curând. (…) Poziția Patriarhiei Române este una de profundă compasiune față de familia copilașului decedat, atât de greu încercată acum și a cărei durere nici nu o putem înțelege deplin”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

La rândul lor, reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au transmis un comunicat de presă în care deplâng moartea bebelușului.

„Am primit cu multă durere şi tristeţe în suflet vestea despre pruncul Iustin, de doar şase săptămâni, care a plecat mult prea devreme la Cer, să se alăture îngerilor, în dimineața zilei de 1 februarie 2021. Ziua care ar fi trebuit să fie una a bucuriei, a îmbrăcării pruncului Iustin în „haină luminoasă”, s-a preschimbat într-o zi a suferinței pentru părinții, nașii, familia şi comunitatea sa, care i-au așteptat cu nerăbdare venirea în lume. În acest moment de tulburare pentru toţi cei ce în loc de haine de sărbătoare vor îmbrăca haine cernite, inclusiv pentru preotul slujitor, ne este greu să înţelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

Petiție pentru a fi modificat ritualul botezului

Biserica Ortodoxă Română trebuie să modifice ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță, spun reprezentanții Declic, care au formulat o petiție după tragedia din Suceava, unde un copil a murit.

Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță”, este solicitarea Declic către Biserica Ortodoxă Română, după ce un copil a murit în urma scufundării în cristelniță, în timpul botezului.

Având în vedere situațiile tragice în urma cărora au murit prunci după cufundarea în apa din cristelniță, Biserica trebuie să reglementeze urgent această practică! Nu cerem anularea practicii Botezului ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste de riscuri inutile și chiar absurde!”, spun cei de la Declic.