• Aleksandr Lukaşenko a avut o conversație telefonică cu Putin despre criza din Belarus.
  • Preşedintele Rusiei este încrezător că problemele din Belarus vor fi rezolvate.
  • Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a declarat încrezător că problemele din Belarus se vor rezolva, după ce a discutat prin telefon, sâmbătă, cu omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, anunţă Kremlinul.

Relaţiile dintre Rusia şi Belarus au fost tensionate în ultimele luni. Deşi Rusia este principalul aliat al Belarusului, înaintea scrutinului prezidenţial, Administraţia autoritaristă de la Minsk a acuzat Moscova că a trimis agenţi ai unei firme de securitate pentru acţiuni de destabilizare.

Rusia a respins acuzaţiile, iar preşedintele Vladimir Putin l-a felicitat pe Aleksandr Lukaşenko pentru obţinerea unui nou mandat prezidenţial. Acum, Kremlinul sugerează reluarea susţinerii acordate regimului de la Minsk.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Problemele vor fi rezolvate în curând”

„La iniţiativa părţii belaruse, Vladimir Putin a avut o conversaţie prin telefon cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko. Acesta a informat despre situaţia din Belarus după scrutinul prezidenţial.

Ambele părţi au exprimat încredere că toate problemele apărute vor fi rezolvate curând”, a comunicat sâmbătă Preşedinţia Rusiei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei.

„Ideea centrală este ca actualele probleme să nu fie utilizate în avantajul forţelor distructive, care încearcă să afecteze cooperarea benefică dintre cele două ţări în cadrul Uniunii Rusia-Belarus”, subliniază Kremlinul.

Repatrierea în Rusia a 32 de cetăţeni ruşi deţinuţi în Belarus

„S-a stabilit să fie menţinute contactele normale pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, în interesele fundamentale ale popoarelor fraterne din Rusia şi Belarus”, concluzionează Kremlinul.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat sâmbătă că intenţiona să discute cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, avertizând că protestele masive nu reprezintă o ameninţare doar pentru ţara sa.

„Este nevoie să îl contactez pe Vladimir Putin, deoarece ameninţările nu mai vizează doar Belarusul. Apărarea Belarusului nu este nimic mai puţin decât apărarea întregului nostru spaţiu, a uniunii, este un exemplu pentru alţii. Mulţi dintre cei care se plimbă pe străzi nu înţeleg acest lucru”, a subliniat liderul autoritarist de la Minsk.

Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene s-au pronunţat, vineri după-amiază, în favoarea impunerii de sancţiuni Belarusului, în contextul acţiunilor de reprimare produse după scrutinul prezidenţial contestat puternic de opoziţie.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a cerut autorităţilor din Belarus să înceteze reprimarea protestelor

Potrivit rezultatelor finale, anunţate vineri de Comisia Electorală Centrală, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a câştigat scrutinul prezidenţial cu 80,1% din voturi, iar principalul candidat al opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a obţinut 10,12%.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.

Pe fondul presiunilor, Administraţia Aleksandr Lukaşenko a semnalat vineri că este dispusă la „dialog obiectiv” cu partenerii străini pentru depăşirea crizei politice.

Administraţia Vladimir Putin a denunţat, joi, tentativele străine în sensul destabilizării Belarusului. Rusia „observă tentative clare de ingerinţe externe cu scopul divizării societăţii şi destabilizării situaţiei din Belarus”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.