• Aleksandr Lukaşenko este pregătit să cedeze locul de preşedinte fiului său, Viktor Lukașenko
  • Acutualul președinte va modifica o lege pentru a facilita transferul puterii către un organism de stat, atunci când acesta nu şi-ar putea exercita atribuţiile sau ar deceda.
  • A. Lukașenko: „Dacă preşedintele va fi împuşcat, a doua zi Consiliul de Securitate va prelua puterea”.

Președintele Belarusului Aleksandr Lukaşenko a declarat într-o conferinţă de presă că va modifica o lege pentru a facilita transferul puterii către un organism de stat, atunci când acesta nu şi-ar putea exercita atribuţiile sau ar deceda.

În conformitate cu actuala lege, pe care preşedintele vrea să o modifice, puterea prezidenţială este transferată automat către prim-ministrul în funcție. „Voi semna un decret cu privire la modul în care va fi instituită puterea în Belarus. Dacă preşedintele va fi împuşcat, a doua zi Consiliul de Securitate va prelua puterea”, a declarat Lukaşenko.

Liderul informal al corpului decizional din Consiliul de Securitate este fiul său cel mare, Viktor (foto). Analiştii speculează că actualul preşedinte face această mişcare pentru a ceda puterea pe cale dinastică, relatează Deutsche Welle.

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
MANDATUL LUI ZELENSKI EXPIRĂ
MOARTEA LUI RAISI STÂRNEȘTE REACȚII DIVERSE

Preşedintele Lukaşenko conduce destinul Belarusului din 1994 şi a negat în repetate rânduri că ar dori să creeze o dinastie politică.