Încă 14 judeţe din România, inclusiv Capitala, au fost incluse, de vineri, de autorităţile belgiene, în zona roşie privind riscul de infectare cu noul COVID-19, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Începând de vineri, în zona roşie sunt incluse Bucureşti-Ilfov şi judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui.

MAE reaminteşte că în zona roşie erau incluse, din data de 1 august, judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea, Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roşie trebuie să intre în autoizolare şi să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecţiei cu COVID-19. Testul este efectuat de autorităţile belgiene, la sosirea în această ţară. Călătorii sunt rugaţi să contacteze medicul curant, respectiv un medic de familie, care dispune testarea. Conform informaţiilor comunicate de autorităţile belgiene, măsura autoizolării şi testarea sunt în competenţa autorităţilor regionale”, au transmis, vineri, oficialii MAE.

Celelalte judeţe ale României – Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş – rămân incluse în zona portocalie.

Totodată, MAE reaminteşte că persoanelor care intră în Belgia din state/regiuni incluse în zona portocalie, autorităţile belgiene le recomandă să se adreseze medicului în vederea efectuării testării şi autoizolării la domiciliu.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează că, începând cu data de 1 august, toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze anterior intrării pe teritoriul belgian formularul Passenger Locator Form, care poate fi accesat online AICI , fiind exceptate persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau navală şi care rămân pe teritoriul Belgiei pentru maximum 48 de ore (inclusiv în scopul tranzitului), precum şi persoanele a căror călătorie în afara Regatului Belgiei nu depăşeşte 48 de ore.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles 0032 (0)2 347 5338, 0032 (0)2 345 0040 şi 0032 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice 0032(0)2 344 0854.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51902, http://bruxelles.mae.ro/, https://www.mae.ro/ şi https://diplomatie.belgium.be/en.